Votulastkrant logo

AD(H)D Café in Averechts

Een donderdagavond in Café Averechts. Buurtbewoner Jan Hendrik schuift de tafels nog wat meer aaneen. Hij is de gastheer van vanavond in deze buurtkroeg aan de Nieuwe Koekoekstraat. De sfeer is informeel: jong en oud, iedereen kan binnenlopen. Toch is dit geen gewone café-avond. Deze avond is speciaal voor mensen met AD(H)D, hun familie, partners en belangstellenden.

Net zoals in veel andere grote steden draait ook in Votulast al jaren het AD(H)D-café: iedere eerste donderdag van de maand is er de mogelijkheid tot contact, het uitwisselen van ervaring en informatie krijgen en geven. AD(H)D is kortgezegd een grotendeels erfelijke aandachtstekort-stoornis met onder andere symptomen als concentratieproblemen. Het is hier ‘het feest der herkenning’: even niet de uitzondering zijn of uitleg hoeven geven voor je gedrag.

Gasten
Twee nieuwkomers vanavond zijn jongens die ver gereisd hebben voor deze bijeenkomst. Ze worden gelijk opgenomen in de groep ‘oudgedienden’. Hiske, die al vanaf de start betrokken is bij het café, vraagt en luistert. Er vormt zich een groep om de jongens heen waarin zij duidelijk hun verhaal kwijt kunnen. Even later komt Roland binnen, ook voor het eerst. Het eerste dat opvalt is zijn horloge, een Smartwatch. “Gewonnen bij een hackaton,” vertelt hij. Roland blijkt apps te bouwen als zelfstandig ondernemer. Hij heeft kort geleden ontdekt welke invloed ADHD heeft op zijn leven en was nieuwsgierig naar het AD(H)D-café. “Mijn vak is heel geschikt voor mij. Als je programmeert en je doet iets niet goed krijg je dat direct terug. Dat geeft houvast.”Leven met
Vanavond hoor ik dat het krijgen van houvast niet alleen een voortdurend thema is voor veel AD(H)D’ers, maar dat zij ook bovengemiddeld te maken krijgen met tegenslagen. “Je bent je bewust van je eigen rol in tegenslag, en dat kan een gevoel van schaamte geven.” Roland heeft daar oplossingen voor: een strak georganiseerde collega en een boekhouder, waardoor hij zijn talenten kan gebruiken voor waar hij goed in is.

Veerkracht
In alle persoonlijke verhalen van vanavond valt de grote veerkracht op. Vallen en weer opstaan, hoor ik zeggen. Met AD(H)D is het vaak vallen: op school, in je werk, in relaties en met familie. En soms ook in je hoofd omdat het te veel of te ingewikkeld wordt. Maar ook weer opstaan, zelf of met wat hulp. Er wordt zeer open over gepraat. Niemand houdt hier de schijn op of doet zich beter voor. Het is een verademing voor iedereen om hier te kunnen zijn. En wat een bijzondere mensen bij elkaar. “AD(H)D brengt ook met zich mee dat je niet vastzit in strakke denkpatronen. Je hebt een beweeglijke manier van denken, creatief, ‘out-of-the-box’,” vertelt Hiske, “Ik zou het niet meer willen missen.” NvD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 4, Juli

Buurt in de Steigers
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Talenten in Staatslieden
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

AD(H)D Café in Averechts
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Huiselijke sfeer bij Meneer Peer
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel