Votulastkrant logo

Talenten in Staatslieden

In het atelier in de Grave van Solmsstraat praat kunstenaar Bert de Groot met leerlingen over schilderen. “Wat is een landschap eigenlijk?” “De natuur!” roept iemand. “Een weiland,” zegt een ander. En weer iemand anders: “Een bloemenveld.” Roos concludeert: “Eigenlijk alles wat mensen niet hebben gebouwd.”

Waarom hebben de kinderen zich opgegeven voor deze workshop? “Ik vond het gewoon leuk,” zegt Roos. “Omdat ik er talent in heb,” vertelt Guus. Noor houdt erg van tekenen: “Paarden zijn mijn specialiteit.” Bert waarschuwt de kinderen nog even: “Ik vertel niet wat jullie precies moeten doen...,” “Anders kunnen we het niet meer zelf uitvinden,” vult Guus heel wijs aan. Na krijt op papier volgt verf op doek. Wel een heel klein doek, voor een mini-berglandschap. Aan het eind van het uur staan de berglandschapjes te pronken op mini-schildersezels.



Brede school
De workshop ‘landschap schilderen’ wordt georganiseerd door De Brede School. Dat is niet één school, maar een samenwerking tussen verschillende organisaties die buitenschoolse activiteiten voor kinderen verzorgen. Bij de Bredeschool Staatslieden zijn naast de Dr. Bosschool en de Fakkel ook de SterrenBSO, Kinderopvang Ludens (BSO de Leeuw) Spelenderwijs (van de Klim-op en ’t Leeuwtje) en Wijk&Co (de sociaal makelaars van Buurtcentrum de Leeuw) betrokken.

Verbinding
“Er zijn drie pijlers,” legt coördinator Louk Röell me uit: “Talentontwikkeling, ouderbetrokkenheid en pedagogisch klimaat. We leggen verbindingen tussen bevolkingsgroepen en organisaties die bezig zijn met kinderen.”

De groepen 7 deden project ‘Kind en wijk’ met Wijk&Co: de leerlingen bedachten een activiteit voor bewonersgroepen die extra aandacht nog hebben. Zo werd een activiteitenmiddag georganiseerd voor mensen met een beperking en werden er stukjes geschreven voor het Straatnieuws om meer aandacht te vragen voor daklozen.

Talentontwikkeling
De talenten worden ontwikkeld tijdens de workshops die worden aangeboden. Zo kunnen leerlingen meedoen met de workshops ‘musical’, ‘in-mekaar uit-mekaar’, ‘pinhole-camera’, ‘muziek maken’ en dus ook: ‘landschap schilderen’.

Ouders zijn betrokken in verschillende werkgroepen. De verkeerswerkgroep houdt zich bezig met de verkeersveiligheid rond de scholen, een andere groep organiseert de Straatspeeldag en er is een werkgroep die zich bezighoudt met het Kinderboekenweek-feest.

Pedagogisch klimaat gaat vooral over hoe we met elkaar omgaan. Er is nu bijvoorbeeld een plan om het hek tussen de DrBosschool en de Fakkel open te maken, zodat er meer verbinding is tussen de pleinen en minder een wij/zij gevoel.”

Schaakclub zoekt mensen
Dit jaar organiseert de Brede School ook weer ‘Staatslieden Got Talent’ met de finale tijdens het Willem van Abcoudepleinfeest op 16 september. Verder hebben de coördinatoren altijd nieuwe ideeën: er zijn plannen voor ‘iets met groen’, en er wordt een schaakclub opgezet. Voor die schaakclub worden nog mensen gezocht, dus kun je schaken en lijkt het je leuk om mee te helpen: stuur dan een mailtje naar info@bredeschoolstaatslieden.nl. MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 4, Juli

Buurt in de Steigers
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Talenten in Staatslieden
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

AD(H)D Café in Averechts
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Huiselijke sfeer bij Meneer Peer
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel