Votulastkrant logo

Bezinning bij Ki Tov

Een rondje Griftpark lopen kan zorgen voor rust in het hoofd. Maar soms heb je meer nodig. Je kunt de leegheid van je kantoorbestaan natuurlijk rigoureus aanpakken door weken in een kloostercel op het platteland te bivakkeren. Óf je kunt het wat dichter bij huis zoeken. Woon eens het avondgebed bij van Ki Tov aan de Grave van Solmsstraat, en neem iets van de rust en spiritualiteit van deze oecumenische leefgemeenschap mee naar huis.

De traplift herinnert nog aan de fraters op leeftijd die nog niet eens zo heel lang geleden het monumentale pand bevolkten. Maar niet alleen dat: het hele huis ademt een bijzondere sfeer uit, van lang vervlogen tijden. Religie en zingeving hangen in de lucht. Ligt het aan het ijle gezang dat in de ruimtes klinkt? De onverwacht grote tuin, een Engels landhuis waardig? De kapel met glas-in-loodramen in het voormalige klooster is in elk geval een goede plek om even helemaal tot rust te komen, de waan van de dag achter je te laten en een avondgebed bij te wonen.rustpunt
De leden van de leefgemeenschap en de studenten die hier ook wonen zijn allemaal gelovig. Bij het dagelijks gebed is echter iedereen welkom, welke geloofsovertuiging je ook hebt. Het is een meditatief gebed in de stijl van Taizé (een oecumenische gemeenschap en ontmoetingsplek in Frankrijk). Er worden liederen gezongen en er is een moment van stilte. Frank van Vredendaal, bewoner van het eerste uur: "We willen mensen een plek bieden om heen te kunnen gaan, door bijvoorbeeld ons avondgebed openbaar te maken. Het biedt vaak voor mensen een persoonlijk stukje verdieping. Het avondgebed is ontstaan vanuit onze eigen behoefte om een rustpunt te hebben, een moment van contemplatie op de dag. Dat is heel normaal. Vooral in zuidelijke en oosterse landen zie je dat kerken en gebedshuizen veel vaker open zijn dan bij ons."

te laat
Vroeger begon het gebed om zeven uur, maar dat bleek toch geen prettige tijd, vertelt Frank: "Je komt dan net thuis, moet vaak nog eten. Het is gewoon te druk. Daarom hebben we besloten om het gebed te verplaatsen. Half tien is echter toch iets te laat voor ons gevoel, dus na de zomerstop gaan we een half uur eerder uitproberen."

klooster
"Wij willen een gastvrije gemeenschap zijn in deze tijd, en een eigen invulling geven aan de navolging van Christus. Vroeger zaten hier fraters in een kloosterachtige setting. Onze leefgemeenschap is eigenlijk een nieuwere vorm daarvan. We besteden veel tijd aan het geloof; je bent voortdurend met elkaar daarover in gesprek. Het gezamenlijke leven doet zeker nog denken aan het leven in het klooster, maar in een klooster doe je een gelofte voor de rest van je leven, en hier meer voor een periode. Je hebt overigens tientallen kloostervarianten. De fraters die hier leefden waren ook al erg op de wereld gericht. Zij gaven bijvoorbeeld les op de school hiernaast en hebben leesmethodes ontwikkeld waarmee bijna heel Nederland heeft leren lezen."

Ki Tov, Grave van Solmsstraat 4. Elke doordeweekse dag van 21:30 tot 22:00 gebed. Vooraf aanmelden niet nodig, gewoon een paar minuten voor aanvang aanbellen bij de kapel. Na de zomerstop ( juli-augustus) van 21:00 tot 21:30.
www.kitov.nl
Meer info over Taizé: www.taizeinutrecht.nl FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 4, juni 2011

Kinderdagverblijf Nijntje viert feest
lees artikel

De handwerkclub
lees artikel

Thuis in Votulast
lees artikel

Bezinning bij Ki Tov
lees artikel

Wijkgroenplan voor Noord-Oost
lees artikel

De Van der Mondestraat
lees artikel

Programmaraad buurtcentrum De Leeuw
lees artikel

De Votulastkrant online
lees artikel