Votulastkrant logo

Leergaloos verbindt oud en jong

We leven steeds meer in onze eigen bubbel, wordt gezegd. De bubbel waarin we alleen nog maar mensen met dezelfde leefstijl, dezelfde mening en vaak ook dezelfde leeftijd tegenkomen. Als je al wat ouder bent kan dat leiden tot een steeds kleiner wordende wereld. Terwijl je nog zoveel kan en ook nog zoveel te vertellen hebt.

Wijkbewoonster Jennet Boon is oprichter van Leergaloos. Deze organisatie koppelt oudere wijkbewoners aan een basisschool in de buurt. Leergaloos is afgeleid van ‘weergaloos’, wat uniek betekent, onvergelijkbaar. Jennet is ervan overtuigd dat de buurtbewoner boven de 55 jaar talenten heeft waar schoolkinderen op zitten te wachten. Techniek, voorlezen, een-op-een-begeleiding, ieder heeft een eigen inbreng. Vooraf wordt goed doorgesproken waar de belangstelling en de vaardigheden liggen, en wat de school graag zou willen. Na de match gaat de vrijwilliger in de school aan de slag, in en rond de klas.

Verhalen vertellen
Voor het in 2016 gestarte Leergaloos was Utrecht een proeftuin, en tot nu toe zijn de ervaringen van alle kanten zeer positief. “Het verbindt de generaties,” aldus Jennet, “kinderen en senioren leren over en weer van elkaar.”

Paul Steijnen (62), conciërge op basisschool de Fakkel, kan dit beamen. Hij is na een carrière als leerkracht op ‘zijn’ school, de Fakkel, verdergegaan als verhalenverteller. Al op de Pabo ontdekte Paul zijn talent om een publiek te boeien met een (uit het hoofd verteld) bestaand verhaal. Hij ontwikkelde zich al doende tot een rasverteller; kinderboeken, mythologische verhalen en sprookjes overbrengend aan groepen schoolkinderen.

Rust en geduld
Paul merkt dat ouderen met veel rust en geduld hun kennis kunnen doorgeven. “Als je de inspanning van de kinderen bij het begrijpen en leren ziet, herinner je je zelf weer hoe ingewikkeld sommige dingen vroeger waren. Met de tijd en het geduld die jij ze daar nu voor kunt geven, help je een kind ook zelfvertrouwen te krijgen.” Wanneer ouderen de klas in komen, hebben kinderen meteen aandacht en interesse. Ook ziet Paul dat de ouderen zelf ook een ontwikkeling doormaken, en een rijker mens worden van het werken met kinderen. En door de kinderen zullen ze nooit worden vergeten, evenmin als wat zij te brengen hadden.Onvergetelijk
Oud-leerling Melle: “Het is al meer dan vijf jaar geleden dat Paul in onze klas kwam met ‘de Hobbit’, maar wat hij vertelde weet ik nog precies. Hij kwam wijs over en ik keek tegen hem op. Iedereen was muisstil tot het einde van het verhaal. De hele groep smeekte dan om nog een verhaaltje.”

www.leergaloos.nl NvD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 3, Mei

Weg met het verkeer!
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Leergaloos verbindt oud en jong
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Doodgewoon
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

De leesclub van alles
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel