Votulastkrant logo

De leesclub van alles

De Leesclub Van Alles’ is de intrigerende naam van, het woord zegt het al, een leesclub in Votulast. De club bestaat sinds vorig jaar en organiseert zo ongeveer elke maand een bijeenkomst.

Op de bijeenkomsten van de club wordt een mooi, interessant of prikkelend boek als thema genomen voor een avondje discussie dat alle kanten op kan gaan.

Buurtbewoner Roeland Dobbelaer startte acht jaar geleden al met vrienden een leesclub waarin elke maand een boek werd besproken. Die leesclub viel drie jaar geleden door persoonlijke omstandigheden uiteen. Sinds een jaar beheert Roeland nu de website deleesclubvanalles.nl, een online site met besprekingen van boeken met, inderdaad, alle mogelijke invalshoeken en onderwerpen. En nu ook sinds zomer 2016, weer een echte leesclub, met zo ongeveer elke maand bijeenkomsten met een mooi, interessant of prikkelend boek als thema.Alle mogelijke onderwerpen
Wie de website van de leesclub bekijkt, ziet daar als motto: ‘Ik stel me het paradijs ongeveer zo voor als een bibliotheek’, ontleend aan de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges.

Het doel van Roeland is dan ook om een grote verzameling op te zetten van besprekingen van boeken met alle mogelijke invalshoeken en onderwerpen. Techniek, mens en maatschappij, geschiedenis, literatuur, filosofie, kunst, sport: als er een boek over geschreven wordt, is een recensie welkom op DLvA, zoals de club zichzelf afkort. De laatste toevoeging aan de website is een bespreking van Kop uit ’t Zand van Jan Terlouw, een novelle met een boodschap over klimaatverandering. De boekbespreking daarvoor gaat over olijfproductie, weer een heel ander onderwerp.

Roeland: “Mijn eigen favoriet is de Vlaamse schrijver-schilder Louis Paul Boon, en onder de buitenlandse schrijvers Ernest Hemingway,” allebei schrijvers van realistisch-sociale romans met veel persoonlijke indrukken en ervaringen.

De buurt als dorp
Roeland woont dit jaar negentien jaar in de Grietstraat in de Vogelenbuurt: “Ik woon er met groot plezier, de buurt is een dorp met als voordeel dat er ook nog een grote stad binnen loopafstand is.” Roelands achtergrond is een studie filosofie hier in Utrecht. “Ik richtte in 1992 het Filosofie Magazine op en daarna nog een aantal andere tijdschriften en zo kwam ik in de wereld van de uitgeverij en de media terecht, ook als hoofdredacteur van het tijdschrift Natuur & Techniek.” Stilzitten vindt hij niet bepaald een deugd en wie bij filosofie aan ‘wereldvreemd’ denkt, is bij hem aan het verkeerde adres. Hij is nu mediaondernemer, adviseert verenigingen en instellingen over communicatie en is uitgever van de website Foodlog met journalistieke bijdragen over voedsel, voeding en gezondheid. En nu komt daarbij ook nog eens De Leesclub van Alles.

www.deleesclubvanalles.nl, daarop ook de aankondigingen van de bijeenkomsten. Alle lezers zijn welkom. WZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 3, Mei

Weg met het verkeer!
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Leergaloos verbindt oud en jong
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Doodgewoon
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

De leesclub van alles
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel