Votulastkrant logo

Doodgewoon

De vlag die uithangt is het teken dat op z’n minst één van de drie dames aanwezig is. Voor een praatje of een vraag: gewoon over de dood. Want de dood is gewoon: ze hoort bij het leven, vinden Nel van Ratingen en Annemieke Zwanenburg, twee van de drie ondernemers van De Zwaan. De Zwaan Uitvaarten is al bijna vier jaar gevestigd in een pand op de hoek van de Snelliuskade – waar een smal water langs sluisjes stroomt - en Nieuwe Koekoekstraat. Een vrolijke en warme plek, herkenbaar aan de geel met rode kozijnen.Annemieke: “We hebben naast het verzorgen van uitvaarten als nevendoel: de dood een plek in het leven geven. Krampachtig weghouden van de dood uit het leven levert een bijzonder groot taboe op. Voor de mensen die het betreft, maar ook voor de mensen die er omheen staan. Er zijn hier echt nog wel eens mensen die langslopen en denken ‘ik kijk gauw de andere kant op’.” Nel: “Anders gebeurt er misschien iets met me.” Of: “Misschien ligt er wel een dood iemand binnen.” Annemieke: “Wat dat betreft past het kantoor houden in een woonwijk erg bij onze missie: de dood zichtbaar maken in het leven. En ja, als je de Zwaan Uitvaarten heet wil je natuurlijk ook in de Vogelenbuurt zitten, haha.”

De deur staat open
Nel: “Hiervoor zaten we ergens op een eerste verdieping, dan ben je onzichtbaar voor mensen op de straat. Nu kunnen mensen nog eens binnenwippen, en dat gebeurt ook regelmatig. De deur staat gewoon open als het mooi weer is. Een Hindoestaanse meneer, die een straat verderop woont, kwam bijvoorbeeld laatst langs toen ik hier in mijn uppie zat te werken. Hij wilde misschien iets gaan doen met ons en Hindoestaanse uitvaarten, omdat deze nu vooral door grote ondernemers in andere steden worden verzorgd. Prima, kom vooral langs, kom praten!”

Lopende stoet
Uitvaarten met een lopende stoet en loopkoets met de kist erop vinden ze zelf erg mooi. Ze liepen mee in La Caravane d’Utrecht, ter gelegenheid van de Tour de France én in de afgelopen Sint Maarten Parade. Ze verbeeldden de dood, met een opvallende loopkoets met witte doodskisten erop, grote witte vleugels en versierd met veel bloemen door de bloemist. Annemieke: “We werkten gewoon hier voor de deur aan de kar. Dat trok wel de aandacht van de buurt. Veel buurtbewoners liepen uiteindelijk met ons mee in de stoet.”

Workshops en columns
Collega Petra Branderhorst schreef columns die gebundeld worden in het boekje Zwanenzang, waarvan ze na hun tienjarig jubileum - op 25 juni - een aantal exemplaren weggeven aan iedereen die dat leuk vindt. “Ze zijn geschreven omdat we merkten dat mensen erg nieuwsgierig zijn naar ons werk. Op een manier die ook recht doet aan ons werk.” Ze geven verder een paar keer per jaar een workshop waarin op speelse wijze, met behulp van vragen op kaartjes, een gesprek ontstaat over de wensen omtrent de uitvaart. Nel: “En dat is helemaal niet zwaar, het zijn juist altijd hele gezellige en inspirerende avonden!”

Op 5 oktober is er weer een workshop. Kijk op www.dezwaanuitvaarten.nl. Kom langs in de maand juli om het boekje Zwanenzang op te halen zolang de voorraad strekt. FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 3, Mei

Weg met het verkeer!
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Leergaloos verbindt oud en jong
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Doodgewoon
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

De leesclub van alles
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel