Votulastkrant logo

Rubriek: Buurtbaasjes

Dit jaar gaat de redactie de straat op, op zoek naar baasjes in de buurt. Opmerkelijke honden en hun bezitters, of andersom. Dit keer Iris Hekkert met schoolhond Bibiche.

Eigenlijk heeft Bibiche niet één baasje, maar een heleboel. Voor de kinderen van basisschool De Fakkel voelt Bibiche ook een beetje als ‘hun’ hond. “Het is voor velen een soort surrogaathond,” zegt directrice Iris. “Het is een andere vorm van contact. Kinderen hoeven niet altijd te praten of praten met elkaar over de hond. Bibiche is altijd blij ze te zien. Daar krijgen kinderen volgens mij zelfvertrouwen van.”Drollen oprapen
Iris kocht Bibiche elf jaar geleden, toen ze werkte op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Kinderen die druk zijn of op een verkeerde manier contact maken, zouden veel baat kunnen hebben bij een hond, was het idee. Dat klopte helemaal. “De kinderen vonden het te gek. Het is geen therapiehond, maar de aanwezigheid van een bonk liefde is voor veel kinderen heel fijn.”
Tegenwoordig ligt Bibiche vaak onder Iris’ bureau en mogen de kinderen van De Fakkel haar uitlaten. Met de jongere kinderen loopt Iris mee, de oudere kinderen mogen zelf op pad. Sommige willen vooral lekker voetballen op het Willem van Abcoudeplein, andere leren Bibiche allemaal kunstjes aan. Drollen oprapen hoort er ook bij, maar dat is geen probleem – er wordt soms zelfs ruzie gemaakt over wie dat mag doen.

Wilde haren
Overigens, voor wie Bibiche niet meer herkent op de foto: dat kan kloppen. Haar wilde haren zijn er letterlijk en figuurlijk af. “Heiligschennis, voor zo’n mooie rashond,” zegt Iris. Maar het moest. Te veel klitten. De tondeuse moest eraan te pas komen, met pijn in het hart, dat wel. En dan te bedenken dat Bibiche een echte stamboom heeft, met bijbehorende naam. Bibiche Dushi Du Champ Martagon heet ze voluit. Een Briard, een Franse herder is ze. Op zich best pittige honden, maar Bibiche is de kalmte zelf. “Een doos eerste klas,” constateert Iris. Niet zo dol op andere honden, heel voorzichtig en erg lief voor kinderen. De perfecte schoolhond dus. AD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 3, Mei

Weg met het verkeer!
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Leergaloos verbindt oud en jong
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Doodgewoon
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

De leesclub van alles
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel