Votulastkrant logo

Fietsen voor fietsen

Zo fiets je in de mooie omgeving van Utrecht, zo in de minstens zo mooie omgeving van Kaapstad, Zuid-Afrika. Het overkomt Moniek van der Velden van ActualBikeWear aan de Pieter Nieuwlandstraat. Moniek verkoopt fietskleding aan dames en heren die er met de racefiets of mountainbike op uit trekken. Zeven jaar geleden deed ze dat vooral via internet, nu meer en meer aan klanten die in de winkel komen.

“Dat is ook wel zo gezellig, dat directe contact met de klant. Ik kan ze ook beter adviseren. Voor dames is wielerkleding net wat anders gemaakt dan voor heren en via internet is dat niet altijd even duidelijk.” In de winkel hangt een keur aan kleurige wielerbroeken en shirts. “Ja, dat komt heel precies. Wielrenners willen er mooi uitzien op de fiets. De kleur van de fiets moet natuurlijk bij de kleding passen en het moet lekker zitten. Met een goed zittende broek fiets je toch een stuk beter en dan hou je het langer vol.”

Voor buurtgenoten die nog nooit in de winkel geweest zijn: de kleurige binnenkant heeft Moniek tijdens de start van de Tour de France voortgezet aan de buitenkant door de gevel geel te schilderen. “Dat kan natuurlijk niet anders, bij de Tour hoort de gele trui (de nummer 1 in het klassement van de Tour de France rijdt in een gele trui) en daarom vond ik het een leuk idee om dit te doen met de start in Utrecht. Ik heb er al veel leuke reacties op gekregen.”Zuid-Afrika
Waar Moniek op dit moment ook veel reacties op krijgt, is de etalage naast de winkel die door haar ingericht is. En daar zit nu het Zuid-Afrika avontuur achter. “Tijdens de Tour stond Janke van der Veen (eigenaresse Fietsenmaker Da Vietsie, Utrecht,red.) in de winkel. Ze vertelde me dat ze jaren geleden in een township ten zuiden van Kaapstad, Masiphumelele vanuit een container als fietsenmaker werkte. Eén van de jongetjes die ze destijds aan een fiets hielp, Songezo Jim, is uiteindelijk profwielrenner geworden. Hij is het grote voorbeeld voor alle kinderen in het township en met de door Songezo opgezette Cycling Academy hebben nu zo’n 20 kinderen de mogelijkheid om te fietsen. Maar daarvoor zijn spullen nodig. Meer fietsen dan de 10 die ze nu hebben en kleding en onderdelen. Het doel in om minstens 30 fietsen bij elkaar te krijgen.”

fietsen gebracht
Als deze krant verschijnt is Moniek met een groep van 16 mensen al in Zuid-Afrika geweest. Ze hebben daar nieuwe fietsen en spullen gebracht en tegelijkertijd met 35.000 andere enthousiaste fietsers de Cape Town Cycle Tour gefietst. Een prachtig doel en een schitterende tocht. Wil je er meer over weten, kijk dan op Facebook (Songezo Cycling Academy), mail Janke via da.vietsie@live.nl of loop gewoon even bij Moniek naar binnen. HJB

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 2, Maart

Een goede buur is...online!
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Op ontdekkingstocht door de wijk
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Een garage voor de buurt
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Fietsen voor fietsen
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel

De muziekdoosjes van Rob de Looff
lees artikel