Votulastkrant logo

Op ontdekkingstocht door de wijk

Op een grijze zondagmiddag in februari waren we in het wild te spotten: redacteuren en bezorgers van de Votulastkrant. Op ontdekkingsreis door onze eigen wijk, als dank voor de inspanningen van 2016. Onder bezielende leiding van Bart Seidel, gids bij het Gilde Utrecht, ontdekten we de geschiedenis van de wijk.

De rondleiding door Votulast wordt aangeboden vanuit Gilde Utrecht. Een vrijwilligersorganisatie die ooit is ontstaan vanuit de vakbond. Bart: “De gedachte was dat het zonde is dat er niets meer gebeurt met de kennis van mensen die met (vroeg) pensioen gaan. Via het Gilde krijgen we de mogelijkheid om nog iets bij te dragen aan de samenleving. Binnen Utrecht proberen we onder meer via stadswandelingen de geschiedenis van Utrecht te laten herleven en bekend te maken bij een groter publiek.”Misbaksels
Al wandelend vormen we ons een beeld van Votulast decennia geleden. Zo vertelt Bart dat de Nederlandse Spoorwegen zijn werknemers in Tuinwijk huisvestte toen Utrecht het centrale spoorwegknooppunt werd. Ze richtten zelfs een eigen bakstenenfabriek op waarvan de ‘misbaksels’ hier als tuinafbakening werden gebruikt. De huizenrijen zijn speciaal in noord/zuid-richting aangelegd, zodat alle tuinen maximale zonneschijn hebben.

Trekschuiten
Verderop in de wijk, op de trappen langs het water aan de Bemuurde Weerd, waar sinds enkele weken weer ijsjes van Il Mulino worden gegeten, boden vroeger hoveniers groenten en fruit aan dat in hun tuinen groeide. Ook boden vrouwen en kinderen er hun trekkracht aan om schepen door de stad te trekken. Na het instellen van het Kinderwetje van Van Houten was dat afgelopen. En diezelfde Van Houten is de ‘Samuel van Houten’ waarnaar de straat is vernoemd waaraan onder andere Buurthuis De Leeuw gevestigd is!

Schoolmeester
Bart Seidel is een bekende in Votulast. Als schoolmeester was hij jarenlang verbonden aan de Koekoekschool en diverse buurtbewoners zwaaien en groeten ‘Meester Bart’ als ze onze groep passeren. Ook is hij zijn schoolmeesterschap nog niet verleerd. Als hij spreekt is de groep stil en hij zorgt ervoor dat we bij elkaar in de buurt blijven. Bij het oversteken van de Adelaarstraat houdt hij zonder pardon een auto tegen zodat iedereen veilig de stoep aan de overkant bereikt. Daarna verlaat hij zelf de rijbaan, zwaait nog even naar de bestuurder van de auto en vervolgt zijn verhaal.

Onderweg naar de supermarkt
Dat het een boeiend verhaal is valt ook diverse voorbijgangers op. Ze blijven staan om het verhaal over hun buurt te horen. Twee wandelaars die onderweg zijn naar de supermarkt lopen een eind met onze groep mee, nieuwsgierig luisterend naar de verhalen. “Wij wonen al jaren in de wijk en wisten dit allemaal niet. Wat leuk om te horen!”

Ook een wandeling maken onder leiding van een gids van Gilde Utrecht? Kijk op www.gildeutrecht.nl. GM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 2, Maart

Een goede buur is...online!
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Op ontdekkingstocht door de wijk
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Een garage voor de buurt
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Fietsen voor fietsen
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel

De muziekdoosjes van Rob de Looff
lees artikel