Votulastkrant logo

Huiskamer voor koffie en meer

De Huiskamer van de Wijk is een plek vlakbij huis waar (oudere) buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten voor bijvoorbeeld een bakje koffie, of om mee te doen aan activiteiten die aansluiten bij hun interesses. Net als in het project SamenNoordOost werken hier verschillende sociale organisaties en bewoners samen, zodat ouderen langer prettig thuis kunnen wonen.Reilif Bonse is sociaal makelaar bij Wijk en Co: één van de organisaties die zich voor het slagen van de Huiskamer inzetten. “Er zijn in de stad meerdere huiskamers. Twee jaar geleden hoorde ik dat er in Noordoost ook zo’n plek moest komen. Ik vond een enkele locatie alleen wat beperkt, want Noordoost is best een grote wijk. Als je het op één plek doet zijn er best veel mensen die daar dan niet kunnen komen. Dus ik heb toen voorgesteld om te kijken naar bestaande locaties, waar al activiteiten voor ouderen plaatsvonden, en er een Huiskamer van de Wijk ‘mobile’ van te maken. Zoals zo’n mobile die boven je bed hangt, met allerlei locaties die met elkaar in samenhang bewegen. Dat idee is opgepakt.”

Vraag en aanbod
“Hier in Votulast zijn de huiskamerlocaties Buurtcentrum De Leeuw en Griftsteede. De bestaande activiteiten zijn de basis, het doel is om - in overleg met de sleutelfiguren van de locaties - te komen tot een gebalanceerd aanbod. Het ideaal is dat de vraag vanuit de ouderen in het aanbod terugkomt. Uit huisbezoeken die SamenNoordoost aflegt, blijkt bijvoorbeeld dat veel mensen behoefte hebben aan een computercursus. Er is verder veel vraag naar ontmoetingsplekken, koffiemomenten en informatiepunten.”

Zelf activiteiten organiseren
Mensen uit de buurt worden gestimuleerd om zelf activiteiten te organiseren, zonodig met professionele ondersteuning. Ze kunnen naar Reilif toekomen. “Als mensen het leuk vinden om zich in te zetten voor ouderen, kan ik met mijn kennis het een en ander aan elkaar koppelen. Er zijn in deze wijk écht veel mensen die wat voor een ander willen doen. Zo is er bijvoorbeeld al een goedlopend Kunstatelier. Maar ik ben altijd op zoek naar mensen die op de huiskamerlocaties nieuwe activiteiten voor ouderen willen organiseren. Als je als buurtbewoner wat wil doen voor je eigen wijk, is geld beschikbaar vanuit het Initiatievenfonds. Bewoners - oud en jong! - kunnen bij mij terecht zodat we eventueel samen een aanvraag kunnen doen.”

Oud en jong samen
Hoog op het verlanglijstje staan mensen die het leuk vinden om gezamenlijke activiteiten voor ouderen en kinderen op Griftsteede te ontwikkelen. “Die combinatie van oud en jong biedt zóveel mogelijkheden. Denk aan ouderen die de kinderen voorlezen, of een spelletje leren. Of hun kennis delen, door bijvoorbeeld samen in de moestuinen te werken en te vertellen over wat groeit en bloeit. Ouderen kunnen écht iets voor kinderen betekenen, en omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde! Het zou mooi zijn als er mensen zijn die dit soort activiteiten zouden willen opzetten.”

Je kunt Reilif bereiken op 06-23346808. Of mail naar: reilif.bonse@wijkenco.nl. FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 1, Januari

Votulastkrant zoekt nieuwe medewerkers!
lees artikel

Maak er een 30 kilometerzone van!
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Do-re-mi-fonetisch zingen
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Vrienden van de Joseph
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Huiskamer voor koffie en meer
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel