Votulastkrant logo

Vrienden van de Joseph

Als je op een druilerige winterdag langs het schip van de St. Josephkerk aan de Grave van Solmsstraat loopt, valt op dat het een imposante kerk is zo midden in de wijk. Het is donker en helaas is er geen licht aan in de kerk om de schitterende glas-in-loodramen te bekijken. Zo groot de kerk aan de buitenkant is, zo intiem is deze grote ruimte aan de binnenkant gemaakt. Niet dat koude interieur wat veel kerken kenmerkt, maar een ruimte die geschilderd is in warme kleuren.



Dat vindt Roelof Westerhof ook. Samen met onder meer Fransje van Dongen vormen ze als buurtbewoners van de kerk het net gestarte initiatief ‘Vrienden van de Joseph’. De kerk is in 1901 in één jaar gebouwd. “Veel korter dan men over het orgel deed, die is in vier jaar gebouwd,” aldus Fransje.

Leegloop
Zoals zoveel kerken in Nederland ontkomt ook de Josephkerk niet aan de leegloop van kerken. En de katholieke kerk Nederland stoot veel van deze gebouwen af. Er worden woningen van gemaakt, appartementen in gebouwd of iets alternatiefs als een klimhal van gemaakt. De Josephkerk is misschien in de nabije toekomst ook dat lot beschoren maar tot nog toe heeft de kerk nog een, zij het beperkte, religieuze functie. Hoewel het, zoals dat zo mooi heet, al ‘aan de dienst onttrokken is’, is het koor nog een gewijde plek. Er worden nog vieringen gehouden, onder andere door een groep vluchtelingen uit de Oekraïne maar ook beperkt door de katholieke kerk zelf. Het is duidelijk dat dit een afnemende zaak is.

Behoud en bestemming
De ‘Vrienden van de Joseph’ zien de kerk als een plek voor samenkomst, ontmoeting, en daar willen ze iets mee doen. Samen met een werkgroep uit de parochie zetten de vrienden zich in voor behoud en herbestemming van deze kerk. Hiervoor worden inspiratiebijeenkomsten georganiseerd waar ideeën en plannen geopperd kunnen worden om het voortbestaan van deze inspirerende ruimte te verzekeren.

Bijeenkomst 25 maart
Zo organiseert men op zaterdag 25 maart vanaf 13:30 tot 18:00 een bijeenkomst die bedoeld is om het erfgoed van de kerk - het interieur, exterieur en de omgeving - in beeld te brengen. Er wordt daarbij nagedacht en gediscussieerd over de mogelijkheden van een nieuw gebruik, met respect voor het oorspronkelijk ontwerp. Op de agenda staat onder andere een presentatie van Jaap Versteegh over Steph Uiterwaal die tekent voor een groot deel van het interieur. Casper Staal gaat in op de kerkelijke kunst in Utrecht, waaronder het atelier Mengelberg, verantwoordelijk voor het koor en de gebrandschilderde ramen en architect Andreas Baumer heeft nagedacht over de bouwkundige aanpassing van de Josephkerk. Hij laat zien wat er mogelijk is met het gebouw. De toegang is gratis.

Wilt u ook meepraten, meldt u aan via dejosephutrecht@gmail.com. HJB

Reacties

Ja. Ik ben geinteresseerd, en wil graag aanwezig zijn bij de presentatie van van Jaap Versteeg .
Ik meldt me aan ,et 2 personen.
door S. Den Hartog op maandag 6 februari 2017 om 15:11

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 1, Januari

Votulastkrant zoekt nieuwe medewerkers!
lees artikel

Maak er een 30 kilometerzone van!
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Do-re-mi-fonetisch zingen
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Vrienden van de Joseph
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Huiskamer voor koffie en meer
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel