Votulastkrant logo

Do-re-mi-fonetisch zingen

“Te-be po-yem, Te-be bla-go-slo-vim, Te-bye bla-go-da-rim, Go-spo-di,i mo-lim Ti sha, Bo-zhe, Bo-zhe-nash.” Zo klinkt het tegenwoordig op vrijdagmiddag in Buurtcentrum De Leeuw als het nieuwe koor van dirigente Ines Leijen oefent. De stukken die gezongen worden, komen uit Oost-Europa en verder: de Balkan, Armenië, Georgië en Oekraïne.Niemand van het koor beheerst al die talen. Als luisteraar kun je je alleen maar focussen op de beleving: de klanken zijn anders en de woorden onverstaanbaar en onherleidbaar. Om toch te weten welk geluid ze moeten maken, gebruiken de koorleden fonetische bladmuziek. Niet de oorspronkelijke woorden staan op papier, maar de wijze waarop deze uitgesproken dienen te worden. Robert Holthuizen, één van de koorleden: “Het is daardoor wel veel moeilijker om te onthouden wat je moet zingen omdat het onbestaande woorden zijn met een onherkenbare zinsopbouw.” Dirigente Ines: “Natuurlijk is het wel belangrijk om te weten waar de tekst over gaat, zodat je het verhaal van het lied kunt vertellen. Bij een nieuw in te studeren nummer begin ik ook altijd met de uitleg daarvan.”

Uitdrukkingsloos
Ondanks de soms bombastische en dramatische stukken is het in een aantal landen waar ze hun oorsprong hebben gebruikelijk dat er met uitdrukkingsloze gezichten wordt gezongen. Het weinige gebruik van mimiek is wennen voor geoefende koorleden. Robert: “Het is nieuw maar ook leuk om op deze manier andere culturen te leren kennen. Wanneer je die liederen zingt, ga je ook meer begrijpen van hoe de mensen daar leven. Welke verhalen een rol spelen in die culturen.”

Er kan nog meer bij!
Het nieuwste koor van De Leeuw is nog niet zo groot. Vandaag zijn er negen leden. Ze weten met elkaar veel geluid te produceren en zingen met gemak driestemmig. Tussen de nummers door wisselen enkele vrouwen van positie: “Deze zing ik mee met de alten, de vorige met de sopranen.” Bij de nummers die nog minder vaak geoefend zijn, wordt soms stiekem geplaybackt. Iemand buiten heeft besloten deze vrijdagmiddag zijn lege flessen in de glasbak te gooien en het geluid klinkt ritmisch mee met de zangers. Terwijl Ines op piano begeleidt, klinken de liederen per keer vloeiender.

Nieuw koor
Elsemarijn Wiertz is één van de zangers. “Ik woon nog niet zo lang in Utrecht en dit koor is voor mij een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. Wat het extra leuk maakt is dat door de muziek je ook echt andere trucs leert om te zingen. Je moet immers andere klanken kunnen maken. Een nieuw koor is ook altijd prettig om bij aan te sluiten. Dan loop je namelijk nog niet ‘een halve map achter’ met nummers die zij allemaal al kennen en jij nog niet.”

Geïnteresseerd? Meld je aan bij de dirigente via www.inesleijen.nl. GM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2017 no. 1, Januari

Votulastkrant zoekt nieuwe medewerkers!
lees artikel

Maak er een 30 kilometerzone van!
lees artikel

Buurtbaasjes
lees artikel

Do-re-mi-fonetisch zingen
lees artikel

Straatpraat
lees artikel

Vrienden van de Joseph
lees artikel

Oud en Nu
lees artikel

Huiskamer voor koffie en meer
lees artikel

Check m'n plek
lees artikel