Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkverhalen

Kunst in een stalling

Jarenlang liep ze langs de lege etalages van de fietsenstalling op de kruising van de Melis Stokestraat en de Van der Mondestraat. Drie keer per week, als ze vanaf haar huis in de Floris Heermalestraat naar haar vriendin in de Troelstralaan wandelde, staarde de leegte achter de ramen haar aan. Droevig werd ze ervan. Na een aantal jaren trok Elke Bon de stoute schoenen aan. Ze mailde de gemeente met de vraag of zij de etalages van deze fietsenstalling mocht gaan vullen. Het mocht.

En zo worden nu al drie jaar lang de etalages gevuld. Niet door Elke zelf, maar door de kunstenaars uit de buurt (of iets verder weg). Ieder jaar maakt Elke een planning van welke kunstenaar wanneer exposeert. Zes tot zeven weken is de etalage dan gevuld met poëzie, schilderkunst, tekeningen of een andere kunstvorm. Elke: “Ik heb geen eisen, wat mij betreft zijn kunstenaars uit alle disciplines welkom.”Paplepel
Zo werd een traditie geboren. De kunst kreeg Elke met de paplepel ingegoten. Haar moeder is keramiste en Elke was naar eigen zeggen altijd omgeven door kunstenaars.Zelf is ze ook creatief. Elke schrijft en presenteert haar teksten op diverse manieren.

De kunstenaars die in de fietsenstalling exposeren kent ze vooral via-via. Elke: “Het begon met een kunstroute in de buurt. Daar ontdekte ik kunstenaars die ik heb gecontacteerd en daar kwamen weer nieuwe namen uit voort. Sommige kunstenaars hebben nu meerdere jaren geëxposeerd maar er hangt altijd nieuw werk. Het is leuk om dan te zien dat je iemands stijl gaat herkennen.”

Inrichting
De inrichting van de etalage is aan de kunstenaars zelf. De gemeente faciliteert alleen de ruimte. Elke: “Het pand is van de woningbouwstichting. Daar huurt de gemeente de fietsenstalling van. Zelf hoef ik geen huur te betalen voor de etalages.”

“Het eerste jaar ben ik zelf naar de bouwmarkt gegaan voor een pot verf. Daarmee heb ik de achterwand geverfd. Toen heb ik de kunstenaars een kleine vergoeding laten betalen voor de ‘expositieruimte’ zodat ik uit de kosten kwam. Maar het leuke is dat er ook kunstenaars zijn die sokkels hebben gedoneerd of het ophangsysteem van de schilderijen. Op die manier leverden zij hun bijdrage bij het opstarten van dit project.”

De wereld iets mooier maken
Elke: “Ik zou het heel leuk vinden als anderen hier inspiratie uit opdoen. Dat meer fietsenstallingen opgeleukt worden met kunst. Het maakt het straatbeeld zoveel fijner! Een eenvoudige manier om de wereld iets mooier te maken. En mochten er nog kunstenaars zijn die ook willen exposeren: de planning voor volgend jaar is nog niet gemaakt.”

www.elkebon.nl GM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 5, Oktober

Duifstraat leeft op straat
lees artikel

Appartementen aan de Weerdsingel Oostzijde
lees artikel

Het beste uit jezelf halen
lees artikel

Hoe was het in de jaren '70?
lees artikel

Koekoekschool krijgt nieuw hart
lees artikel

Kunst in een stalling
lees artikel

Rocking chair rocks!
lees artikel

Chinese geldplant
lees artikel