Votulastkrant logo

Excursie Stadsnatuur

Op zaterdag 4 juni gaf buurtgenoot en ecoloog Floris Brekelmans een excursie over wilde planten en dieren in Votulast. En natuurlijk liep een van onze redacteuren mee.

De geplande tijd van de excursie was anderhalf uur. Het werden er tweeënhalf, terwijl de afstand die we aflegden de helft was van het voornemen. We hadden een gemiddelde van een paar meter per minuut. Ja, als je op een zeer oud stukje muur van 1,5 x 1 meter van de Bemuurde Weerd zes soorten varens vindt en nog een stuk of acht andere planten, dan schiet het niet op. Floris ziet alles en weet bijna alles. Wist u dat er twee soorten brandnetels waren (de grote en de kleine)? Dat fluitenkruid als bijnaam 'Hollands kant' heeft vanwege de fijne witte bloemetjes die aan 17 eeuws kant doen denken? Dat je marjolein niet bij Appie hoeft te kopen maar dat het gewoon op de Hopakker groeit?

Op één vierkante kilometer in Votulast zijn driehonderd verschillende soorten wilde planten te vinden. Je moet dan wel op je knieën met een vergrootglas tussen de tegels turen om nummer driehonderd te vinden. Maar wat een rijkdom!

Ook zijn er in Votulast bijzondere dieren zoals de vroedmeesterpad die van nature alleen in Zuid-Limburg voorkomt. De pad produceert een onregelmatige fluittoon. Een excursiegenoot vertelde dat ze dacht dat een buurtgenoot een mobieltje had met irritante beltoon maar kon er niet achterkomen wie dat was. Ze deed briefjes in brievenbussen om dat te achterhalen. Nu ze weet dat het een bijzondere pad was, maakt het haar niet meer uit. Een ander dacht dat kinderen computerspelletjes met een nare pieptoon in omliggende tuinen hadden verstopt.

Ook zijn er in Votulast vuursalamanders. Een bewoonster die meeluisterde met het verhaal van Floris, beaamt het: haar buurvrouw vond achter de koelkast een speelgoedsalamander van haar kind. Haar hart stond stil toen hij ineens bewoog.

Op het eind van de excursie wijst Floris op de rode schijnspurrie. Wat een wonderlijke plantnamen bestaan er toch, zeker als je bedenkt dat de bloemen van deze plant paars zijn.

Floris: 'Kijk in de wijk omhoog naar de gierzwaluwen die het weer voorspellen (hoogvliegers? mooi weer!) maar vooral ook omlaag naar de hoornklaver, het harig knoopkruid, de muursla, de muurpeper en de raket (ja, ook omlaag kijken)'. En als de Votulastkrant Floris zover kan krijgen om weer eens een excursie te geven, meld u aan. U ziet dan een andere wijk dan u kent! RH

Lees meer over: Natuur in Votulast

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 3, april 2011

Excursie Stadsnatuur
lees artikel

Herinrichtingsplannen stuiten op onwil bewoners
lees artikel

Eten voor 55-plussers in Buurtcentrum De Leeuw
lees artikel

De Votulastkrant online!
lees artikel

Frisse lucht in Votulast
lees artikel

Het roer om!
lees artikel

Van Humboldtstraat
lees artikel

Denise Cremers
lees artikel

EXCURSIE Natuur in Votulast
lees artikel