Votulastkrant logo

Koekoekschool krijgt nieuw hart

Er wordt hard gewerkt in OBS (Openbare Basisschool) De Koekoek aan het Koekoeksplein, maar niet door kinderen of leerkrachten. De school wordt momenteel namelijk ingrijpend verbouwd. Tot eind van dit kalenderjaar vinden de lessen en andere activiteiten plaats in een locatie aan de Weerdsingel W.Z.

Sinds het begin van de zomervakantie bevolken bouwvakkers het uit 1903 stammende monumentale schoolpand om dit grondig te verbouwen. De gedachte ‘OBS De Koekoek: een school met een hart, waar onderwijs en opvang samen gaan’, ligt ten grondslag aan deze verbouwing.

Directeur John Jansen: “We werken nu al zo’n 3,5 jaar intensief samen met Ludens Kinderopvang en Spelenderwijs Utrecht om zodoende aan het Koekoeksplein tot een Kindcentrum te komen. Een centrum waar vijf O’s een belangrijke rol spelen: Onderwijs, Opvang, Ontwikkeling, Opvoeding en Ontspanning. Het ging ons bij de start van onze visie-ontwikkeling niet om het gebouw maar gaandeweg kwamen we wel tot de conclusie dat we andersoortige ruimtes nodig hebben om ons onderwijs en opvang beter gestalte te kunnen geven.”

Gebrainstormd
Om tot het ontwerp te komen werd inspiratie opgedaan bij andere Kindcentra en is er gebrainstormd met de verschillende teams binnen De Koekoek en met de leerlingen van groep 8. Ook is de medezeggenschapraad erbij betrokken. Met alle ideeën die daaruit ontstonden ging de architect aan de slag.

Recht in het hart
Een aantal dingen wordt veranderd. Jansen: “De historische gangenstructuur van de school wordt weer geopend, waardoor het gebouw weer compact en overzichtelijk wordt. Rond de centrale trap realiseren we het schoolhart waar alle kinderen elkaar ontmoeten, met elkaar spelen en van elkaar leren.Vier leslokalen worden getransformeerd tot open en multifunctionele ruimtes voor crea, mediatheek en vroeg- en voorschoolse educatie. Door het maken van nieuwe glaspuien tussen deze ruimtes en het hart ontstaan prachtige doorzichten en wordt de school veel opener. De kapverdieping wordt met een nieuwe trap aan het bestaande centrale trappenhuis verbonden. Sta je straks op de centrale trap, dan kijk je De Koekoek in het hart!” In dit hart krijgt ook de (kinder)opvang een plaats. In de ruimte rondom de trap komt een grote keuken, onder andere voor kookworkshops, de kinderopvang zal ook van deze ruimte gebruik maken. Verder worden er nog wat ruimtes veranderd.

School wordt prachtig
Na de kerstvakantie zijn de kinderen weer in De Koekoek en daarmee zal het hart volledig tot leven komen. Op welke manier aandacht wordt besteed aan de verhuizing terug is nog niet bekend. Jansen: “We gaan daar eens met de leerlingen van de leerlingenraad over spreken. Zij genereren dan ideeën met hun groepen en dan krijgt het de gepaste aandacht die het verdient, want de school wordt prachtig en geeft ons het gevoel de toekomst beter aan te kunnen.”

De verbouwing is te volgen op facebook: /www.facebook.com/
obsdekoekoek.
GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 5, Oktober

Duifstraat leeft op straat
lees artikel

Appartementen aan de Weerdsingel Oostzijde
lees artikel

Het beste uit jezelf halen
lees artikel

Hoe was het in de jaren '70?
lees artikel

Koekoekschool krijgt nieuw hart
lees artikel

Kunst in een stalling
lees artikel

Rocking chair rocks!
lees artikel

Chinese geldplant
lees artikel