Votulastkrant logo

Rubriek: Anneke en Kees vertellen

Hoe was het in de jaren '70?

Hoe was het vroeger in de wijk? In 2016 laten we in deze rubriek verschillende decennia langskomen. Wijkbewoners vertellen. Dit keer: Anneke en Kees vertellen over de jaren '70.

Anneke en Kees van Kempen wonen sinds 1970 in de Van Musschenbroekstraat. Zij hebben de jaren zeventig in de wijk heel bewust meegemaakt als piepjonge eigenaren van een koophuis waar ze niet met zijn tweeën mochten wonen. Anneke: “Toen wij het huis kochten mocht je er niet automatisch ook zelf gaan wonen. Daar had je een huisvestingsvergunning voor nodig. Je mocht in een huis wonen dat maximaal één kamer groter was dan het aantal personen. Dus hebben wij studenten in huis genomen, eerst drie, later twee.” Toen de kinderen werden geboren verdwenen de studenten.

Teiltje
Oorspronkelijk zat er trouwens geen badkamer in het huis. Anneke: “We zijn zelfs nog wel eens naar het badhuis geweest bij het Willem van Noortplein. Niet vaak hoor, want het was uiteindelijk toch makkelijker om het gewoon thuis met een teiltje te doen.”



Fraters
“Onze kinderen zaten op de Gerardus Majellaschool in de Grave van Solmsstraat. Vroeger gaven daar fraters les. Toen onze kinderen er les kregen was alleen het hoofd van de school nog een frater, frater Victricius.”

Bedrijvigheid
De Van Humboldtstraat was een drukke winkelstraat in de jaren zeventig. “Bij de rotonde was het ook ’s avonds laat druk. Maar dan met dames die daar hun diensten aanboden. Bij het Koekoeksplein was het nog een tippelbuurt. Dat was toen echt een mindere buurt.” Boodschappen haalde vrijwel iedereen uit de straat in de jaren zeventig bij de Suma in de Van Humboldtstraat. “Dat was het punt waar je elkaar eigenlijk altijd ontmoette. Daar hadden ze van die leuke aanbiedingen, échte koopjes.”

Griftpark
“Er lagen in die jaren nog wel de vuilnisboten, maar de gasfabriek was dicht. Ze hadden er al eerst een park van gemaakt. De kinderen hebben er nog geschaatst. Voordat ze het gif vonden hadden ze nog allemaal van die mooie witte bruggetjes gebouwd. Toen ging er opeens een hek omheen en is het tien jaar dicht geweest.”

Luikje
“Wat echt anders was in de jaren zeventig? De bakker, de melkboer, de aardappelenboer: ze kwamen in die jaren nog langs in onze straat. Dan lieten we gewoon het luikje in de deur open en legden een briefje op de trap met de bestellingen. Dat zetten zij dan binnen neer. De melkboer was geloof ik als laatste en die deed dan het raampje en de deur dicht. Iedereen kon zo binnenlopen. Nou, dat moet je nu niet meer doen.” FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 5, Oktober

Duifstraat leeft op straat
lees artikel

Appartementen aan de Weerdsingel Oostzijde
lees artikel

Het beste uit jezelf halen
lees artikel

Hoe was het in de jaren '70?
lees artikel

Koekoekschool krijgt nieuw hart
lees artikel

Kunst in een stalling
lees artikel

Rocking chair rocks!
lees artikel

Chinese geldplant
lees artikel