Votulastkrant logo

Het beste uit jezelf halen

Al in de eerste vijf minuten van de workshop ‘Hoe vergroot ik mijn kansen’ tijdens het ‘In Between Café’ stelt ze rake vragen. Vol vuur vertelt ze waarom het belangrijk is eerst uit te zoeken wat je precies wil, voor meteen in een nieuwe baan te stappen. Het is duidelijk dat Sheila Kroes doet waar ze blij van wordt: het beste uit mensen naar boven halen.

Ze is regelmatig in Buurtcentrum De Leeuw te vinden, waar ze zowel zumbales geeft als workshops voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan. “Mijn drive is mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Dus het beste uit hun lichaam te halen met zumbalessen; en ik help mensen met uiterlijke presentatie: hoe laat je je beste kanten zo voordelig mogelijk uitkomen, en ik help mensen met persoonlijke ontwikkeling door middel van coaching, workshops en training.”

Mijn baan verloren...
In oktober komt haar boek uit: Mijn baan verloren, maar mezelf gevonden. Aan de hand van haar eigen ontslag en ervaringen van mensen die ze coacht, schreef Sheila een boek over het vinden van je plek op de arbeidsmarkt.Waarom een boek? “Ik schijn iets te hebben met begrafenissen.” Sheila legt uit dat zij vaak de taak kreeg iets te vertellen over de overledene. Nadat ze was ontslagen kreeg ze ook vaak te horen: “Jij hebt echt wat te vertellen, je moet een boek gaan schrijven, over dat ontslag, hoe dat was.” En dat was een thema waar ik iets mee kon."

Rouwproces
Het boek is opgebouwd als een uitvaartdienst: “In Surinaamse kring is het gebruikelijk dat men eerst een uur rouwt. Dan begint de dienst met langzame, trieste liederen, waar je je verdriet in kwijt kunt. Vervolgens is er een pauze waarin gegeten wordt en met elkaar gepraat, een soort overgang. Daarna wordt het leven van de overledene gevierd, met vrolijke liederen. De focus ligt dan op de dankbaarheid over dat je diegene hebt gekend en de leuke dingen die je hebt gedeeld.”

…maar mezelf gevonden
Sheila legt een parallel met de fases waar je doorheen gaat na ontslag: allereerst de emoties over het verlies van je baan, dat is een rouwproces. Daarna komt de overgang, het verwerken. In de derde fase kijk je naar de toekomst: hoe kun je genieten van het leven. Plezier hebben en gelukkig zijn is namelijk een vereiste om een nieuwe baan te verkrijgen. “Want als je niet geniet van het leven kom je ook niet als leuke enthousiaste collega over tijdens een sollicitatiegesprek.” Als coach helpt Sheila mensen om weer terug te gaan naar zichzelf: “Wat is het nou wat je echt leuk vindt, wat wil je? Want een verandering biedt ook heel veel kansen om dat te gaan doen wat je leuk vindt. Een coach kan helpen de sprong te wagen.”

Het boek is te bestellen via de site www.bestme.info. MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 5, Oktober

Duifstraat leeft op straat
lees artikel

Appartementen aan de Weerdsingel Oostzijde
lees artikel

Het beste uit jezelf halen
lees artikel

Hoe was het in de jaren '70?
lees artikel

Koekoekschool krijgt nieuw hart
lees artikel

Kunst in een stalling
lees artikel

Rocking chair rocks!
lees artikel

Chinese geldplant
lees artikel