Votulastkrant logo

Duifstraat leeft op straat

Wie er deze zomer tovallig langs of doorheen kwam, zal even raar opgekeken hebben: Een straat zonder auto’s, maar met kunstgras, strobalen en picknicktafels. Volop ruimte om te spelen, te picknicken en ’s avonds buiten een film te kijken. De afgelopen zomer was de Duifstraat toneel van een uniek experiment: de leefstraat.

Een deel van de Duifstraat werd zeven weken afgesloten voor autoverkeer en zo ontstond er ruimte voor andere activiteiten. Bewoonster en één van de organisatoren Heili Bassa, zag de straat op slag veranderen: “De grasmatten waren nog maar nauwelijks uitgerold of de kinderen hadden de straat overgenomen van de auto’s. We waren verrast dat er zoveel kinderen in de straat wonen.”

Idee
De leefstraat, een idee afkomstig uit Vlaanderen, heeft de straat bij elkaar gebracht. Heili: “Bewoners hebben in kleine groepjes van alles voor elkaar georganiseerd: spelletjes voor kinderen, verfraaien van de boomspiegels, live muziek en film op elke vrijdagavond. Ik woon al twaalf jaar in de straat, maar ben de afgelopen weken mensen tegen gekomen die ik nog nooit gezien had.”Bedenkingen
De leefstraat was voor Heili een succes. “Niet alleen voor ons, maar voor de hele buurt. Vanaf dag één kwamen er mensen uit de Nieuwe Koekoekstraat en Bellamystraat bij ons picknicken. Ook het kinderdagverblijf van de Weerdsingel kwam vaak langs om te spelen. De leefstraat was er voor de buurt.”

Dezelfde buurt had eerder bedenkingen omdat men parkeerproblemen voorzag. Dat lijkt allemaal meegevallen. Heili: “Er kon tegen gereduceerd tarief worden geparkeerd in de Grifthoekgarage. Daar hebben veel buurtbewoners gebruik van gemaakt. Ikzelf ook. Het was vijf minuten lopen.” Dorien: “Ik zag regelmatig vrije parkeerplekken op straat, ook ’s avonds. Het was natuurlijk ook vakantie.” Ook van andere vormen van overlast is weinig gebleken. “In het begin waren we benieuwd of de meubels zouden blijven staan, of dat de wigwam zou worden omgegooid,” vertelt Heili. “Maar dat is allemaal niet gebeurd.”

En geluidsoverlast? Dorien: “Die kan niet erger zijn geweest dan tijdens een gewone zomer. We hadden drie keer een optreden met muziek, waaronder eentje van een operazangeres die hier in de straat woont. Maar de optredens waren steeds afgelopen om 22.00 uur ’s avonds.”

Positieve reacties
“Wat ons als bewoners oprecht opviel was dat heel veel mensen die door de straat fietsten of liepen zo positief verrast reageren. We hoorden heel vaak: ‘Dit wil ik ook in mijn straat!’ of gewoon: ‘Wat leuk!’. Natuurlijk is niet iedereen ervan gecharmeerd en zeker, er is ook kritiek, maar daar staan heel veel vrolijke reacties tegenover.”

De initiatiefnemers van de Leefstraat horen graag uw mening. U kunt ze bereiken via duifpostutrecht@gmail.com NVDH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 5, Oktober

Duifstraat leeft op straat
lees artikel

Appartementen aan de Weerdsingel Oostzijde
lees artikel

Het beste uit jezelf halen
lees artikel

Hoe was het in de jaren '70?
lees artikel

Koekoekschool krijgt nieuw hart
lees artikel

Kunst in een stalling
lees artikel

Rocking chair rocks!
lees artikel

Chinese geldplant
lees artikel