Votulastkrant logo

Springkussens en suikerspinnen

Niets zo leuk als een buurtfeest voor het echte buurtgevoel. Wil je zoiets organiseren dan kun je een bijdrage aanvragen uit het Initiatievenfonds. In Votulast waren er vorig jaar 14 aanvragen voor de organisatie van een straatfeest, weet Martin Rosendaal van het wijkbureau te vertellen. Meestal is de bijdrage het standaardbedrag van 250 euro, maar als er een feest wordt georganiseerd voor meerdere straten kan de bijdrage ook hoger zijn.

Een bekend buurtfeest is het Pleinfeest op het Willem van Abcoudeplein, dat sinds 2008 jaarlijks georganiseerd wordt. Richard Nijhoff, die vanaf het begin in het organiserend comité zit, vertelt dat het ooit begon met een bijeenkomst in Buurtcentrum de Leeuw. Het idee was dat er meer georganiseerd moest worden voor de buurt. “In 2007 waren er veel minder kleine kinderen. Het Willem van Abcoudeplein was nog niet het leuke plein waar iedereen speelt. Begin 2000 was het een plek waar spuiten werden gevonden in de bosjes.”

PLEINFEEST
Wat begon als een buurtfeest voor vier straten rond het plein is uitgegroeid tot een echt buurtfeest: “We zijn steeds breder gaan flyeren, ons verspreidingsgebied is nu tussen de Melis Stokestraat en de Kardinaal de Jongweg en de Antonius Matthaeuslaan tot de Talmalaan.” Het subsidiegeld wordt besteed aan huur van materialen als tenten, banken en tafels. Nu het feest groter wordt moet er ook een vergunning aangevraagd worden en een verzekering geregeld, daar gaat ook een deel van het geld aan op. En er wordt natuurlijk geld uitgegeven aan allerlei leuke dingen, zoals springkussens, een kookbus of een klimmuur. De lokale middenstand draagt ook altijd bij: de snackbar levert bijvoorbeeld friet en ijsjes. Nijhoff geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat de activiteiten in de middag voor iedereen gratis zijn. Voor de drankjes en de barbecue ’s avonds moeten de feestgangers betalen.BUURTGEVOEL
“De verbinding die zo’n feest met zich meebrengt is leuk. Iedereen is welkom; de senioren van Vitae Veste ontfermen zich bijvoorbeeld over het sjoelen.” Ook ’s avonds is er genoeg te doen. Er speelt elk jaar een band en er is een DJ. “Dat is al jaren dezelfde, hij woonde in de Gijsbrecht van Walenborchstraat en is al tijden geleden verhuisd, maar voor het pleinfeest komt hij elk jaar weer draaien.”

STAATSLIEDEN GOT TALENT
Inmiddels zijn de voorbereidingen met de pleinfeestcommissie weer in “Het is altijd weer hard werken, maar omdat we het nu vaker hebben gedaan wordt het meer routine, je weet welke zaken je nodig hebt van welke leveranciers en er is elk jaar gelukkig een actieve commissie die alles voorbereidt,” aldus Nijhoff. Zaterdag 17 september is het dus weer zover! En nu weer met wat nieuws: de finale van STAGOTA: Staatslieden Got Talent. De Brede School Staatslieden organiseert nu voorrondes, en tijdens het Pleinfeest is de grote finale.

Meer informatie:
www.proefhetplein.nl
www.bredeschoolutrecht.nl/staatslieden/staatslieden-got-talent
MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 4, Juli augustus september

Het nieuwe inzamelen = zelf wegbrengen?
lees artikel

Te gast in Votulast
lees artikel

Pluk geluk
lees artikel

Ton en Elza vertellen
lees artikel

Springkussens en suikerspinnen
lees artikel

Park Picknick Poëzie
lees artikel

Beroemd door plant tegen roze wand
lees artikel

Marktplaats in de wijk
lees artikel