Votulastkrant logo

Pluk geluk

Geluksbrengers en geluksplukkers. Op 28 en 29 mei waren ze - in het kader van de Geluksroute - in Buurtcentrum De Leeuw te vinden om elkaar te ontmoeten. Organisator van de activiteiten in De Leeuw was Stichting Zin in Utrecht, Centrum voor levensvragen. De Votulastkrant was er ook, en probeerde wat geluk te plukken

Een beetje gelukkiger worden, wie wil dat nou niet? Ik ben voor de Votulastkrant met mijn kinderen op een geluksqueeste. Het is geen onaardig weer en het ruikt buiten heerlijk naar gemaaid gras. Konden we maar naar het Griftpark, of hangen op het Willem van Abcoudeplein. De geluksbrengers krijgen het moeilijk met ons. In het buurtcentrum is het rustig. Wij zijn blijkbaar niet de enigen die liever het geluk buiten zoeken deze zondag. De Shiatzu-massage sla ik over. Ik pak een schoteltje Antilliaanse hapjes van de tachtigjarige (afwezige) mijnheer Olario van tafel. “Kip aan bot!” Dochter kluift. Kijk, hier worden we al ietsje gelukkiger van.

SNEEUWBOLBOEDDHA´S
In de hal staat een hele grote knutseltafel vól materiaal, vooralsnog zónder knutselaars. Knutselen zonder het gebruikelijke gevecht om schaar, lijm en aandacht, hoera! Wel met Lindy, die gelukkig wordt van knutselen met kinderen. We maken onder andere een sneeuwbolboeddha: plak een klein Boeddhabeeldje op de binnenkant van een jampotdeksel en schroef dat op een potje gevuld met water en glitter. De sneeuw als metafoor voor onze gedachten, zoals te lezen is in de bijbehorende les van het Humanistisch Vormingsonderwijs: ‘Wat doe jij als jij drukte in je hoofd voelt? Heb jij dan ook wel eens zin om stil te gaan zitten, net zolang tot alle gedachten van binnen tot rust zijn gekomen, precies zoals de sneeuw van de sneeuwbol die neer is gedwarreld?’



WAT IS GELUK?
Suzette van IJssel geeft een workshop ‘Filosoferen met kinderen’. “Er zijn weinig dingen waar ik zo gelukkig van kan worden als van wijsheid. En als ik dan iets van die wijsheid met anderen kan delen dan is dat dubbel geluk.” Aan de hand van een getrokken vraag op een kaartje praten we met elkaar over geluk. Kun je verdriet uitzetten? En kan een zwerver gelukkiger zijn dan een rijke zakenman? Zoon vindt het fijn. Dochter wil niets zeggen: van praten in een kring met onbekende mensen wordt ze duidelijk niet gelukkig. De meditatiekussens zijn echter leuk om overheen te rollen en om mee te knuffelen.

ZITTEN, ADEMEN EN BEWEGEN
Dochter en zoon zijn blijkbaar niet klaar met de meditatiekussens en willen per se mee naar de Mindfulness en yoga van Arnica Bosma en Marc Rietveld: ‘Gelukkig mag je zitten, ademen en bewegen!’ “Als je echt in contact bent met het hier en nu, als je het leven kan ervaren en leven zoals het komt, dan is dat geluk.” Dit is voor mij nu een extra goede oefening.... Tip: laat drukke kinderen thuis en trek geen knellende spijkerbroek aan als je wilt ontspannen. Al met al gaan we toch een tikje gelukkiger naar buiten.

www.geluksroute030.nl
www.zininutrecht.nu
www.hvo.nl
FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 4, Juli augustus september

Het nieuwe inzamelen = zelf wegbrengen?
lees artikel

Te gast in Votulast
lees artikel

Pluk geluk
lees artikel

Ton en Elza vertellen
lees artikel

Springkussens en suikerspinnen
lees artikel

Park Picknick Poëzie
lees artikel

Beroemd door plant tegen roze wand
lees artikel

Marktplaats in de wijk
lees artikel