Votulastkrant logo

EXCURSIE Natuur in Votulast

De helft van de wereldbevolking woont tegenwoordig in de stad. De mens heeft daarmee definitief bos en savanne verruild voor een leefgebied van steen en beton. We komen steeds verder van de natuur af te staan. Maar het zal nooit lukken om definitief van die natuur af te komen. Want tot midden in de stad in voegjes en spleetjes, onder dakpannen en in stadssingels, wemelt het van de plantjes en beestjes. Waar de mens is, is natuur. Ook in Votulast. Dat gaan we zien tijdens de excursie op zaterdag 4 juni om 10.00 uur.

Stadsnatuur. Zo wordt het verschijnsel genoemd van spontane vestiging in en aanpassing van planten en dieren aan het stedelijk gebied. De studie van deze natuur en de interactie met de mens wordt stadsecologie genoemd. West-Berlijn vormt mogelijk de bakermat van de stedelijke ecologie. De daar werkende biologen konden tijdens het IJzeren Gordijn geen kant op en moesten zich noodgedwongen beperken tot het bestuderen van het stedelijk gebied. Dat heeft veel belangstelling en draagvlak voor natuur in de stad opgeleverd. Natuur in de stad is erg belangrijk voor de mens, bijvoorbeeld in relatie tot rust, ontspanning en gezondheid. Maar ook voor het behoud van biodiversiteit. Daarom werken in diverse steden stadsecologen. Ook bij de gemeente Utrecht zijn ecologen in dienst. Tijdens de excursie op zaterdag 4 juni gaan we onder leiding van ecoloog Floris Brekelmans de stadsnatuur van Votulast ontdekken. We gaan op zoek naar zeldzame varens in straatputten, gierzwaluwen onder dakpannen en vissen in het Zwarte Water. Aanmelden is verplicht en kan via info@votulastkrant.nl Er is ruimte voor maximaal 15 deelnemers. De start is bij de molen in de Adelaarstraat. FB

Lees meer over: Natuur in Votulast

Reacties

Ik wil graag met de excursie mee.
door Robert Holthuizen op donderdag 28 april 2011 om 20:35

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 3, april 2011

Excursie Stadsnatuur
lees artikel

Herinrichtingsplannen stuiten op onwil bewoners
lees artikel

Eten voor 55-plussers in Buurtcentrum De Leeuw
lees artikel

De Votulastkrant online!
lees artikel

Frisse lucht in Votulast
lees artikel

Het roer om!
lees artikel

Van Humboldtstraat
lees artikel

Denise Cremers
lees artikel

EXCURSIE Natuur in Votulast
lees artikel