Votulastkrant logo

Het nieuwe inzamelen = zelf wegbrengen?

Afgelopen voorjaar kondigde de gemeente aan dat in grote delen van onze wijk Het Nieuwe Inzamelen ingevoerd wordt. In de vorige Votulastkrant berichtten we daar al over. Voortaan zou de gemeente niet alleen GFT-afval maar ook plastic, blik, pakken (PBP) en papier voor de deur komen ophalen. Alleen het restafval zouden de bewoners dan zelf naar nieuw te plaatsen ondergrondse containers moeten brengen. Nu blijken de plannen gewijzigd.

De meeste bewoners in de Vogelenbuurt en Tuinwijk zullen geen kliko’s krijgen voor papier en PBP en dienen dit afval dus ook zelf weg te brengen naar een inzamelpunt. Alleen GFT-afval zal daar nog aan de deur worden opgehaald.De gemeente heeft haar plannen gewijzigd omdat ze tot de conclusie kwam dat grote delen van de wijk niet geschikt zijn voor Het Nieuwe Inzamelen.

Projectleider Ridvan Elmaci: “De wijk heeft veel woningen zonder achterom, we zien daar af van het uitdelen van kliko’s en het aan de deur ophalen van afval. Wij vragen of mensen hun afval naar een inzamelpunt bij hen in de buurt willen brengen. Op verzoek van bewoners breiden we de bestaande inzamelpunten uit met bakken voor papier en plastic en verder komen er door de hele wijk ondergrondse containers voor restafval.”ZELF WEGBRENGEN
Die plannen schieten sommige buurtbewoners in het verkeerde keelgat. Eén daarvan is René Peters, bewoner van de Vogelenbuurt. “Ik ben bang dat veel buurtgenoten niet inzien wat deze nieuwe plannen inhouden. De reinigingsdienst brengt haar serviceniveau enorm omlaag. Iedereen moet zelf zijn afval gaan wegbrengen, want er zal geen vuilnisauto meer door de straat rijden, behalve die voor het GFT. En overal in de wijk komen afvalcontainers. Juist op die paar plekken waar nu een klein beetje groen is of waar kinderen kunnen spelen. Terwijl ik niet zie welk probleem de gemeente nu eigenlijk wil oplossen: niemand had problemen met de huidige inzamelwijze.”

BEZWAAR
Peters tekent bezwaar aan tegen het besluit en roept zijn buurtgenoten op om dit ook te doen. “Begrijp me goed: ik ben voor verantwoord afval inzamelen. Maar als de gemeente geen aparte ophaalrondes maakt voor papier en plastic en bewoners vraagt om het afval zelf weg te brengen, is de kans groot dat mensen al hun afval in de dichterbij gelegen restafvalcontainer stoppen. Dan werkt het systeem dus niet, terwijl je de wijk wel volzet met containers. De enige gevolgen zijn de achteruitgang in de dienstverlening van de gemeente die ten koste gaat van oude of minder mobiele mensen én minder ruimte op straat.”

MEEDENKEN
Elmaci is het daar niet mee eens: “We ontvangen ook veel positieve reacties vanuit Tuinwijk en Vogelenbuurt. En we doen ons best om de ondergrondse containers zo goed mogelijk in te passen.” Ook Elmaci vraagt bewoners om mee te denken. “Woningen met achterom krijgen wél kliko’s en die worden wél aan de straat opgehaald. In sommige straten zonder achterom, zoals de Van Walenborchstraat, hebben bewoners aangegeven ook een kliko te willen. Dat moet kunnen. Als bewoners meer goede ideeën hebben, nodig ik ze uit om die door te geven.”

Projectleider Het Nieuwe Inzamelen Ridvan Elmaci: r.elmaci@utrecht.nl.

Bewoners die gezamenlijk bezwaar willen maken, kunnen contact
opnemen met René Peters via: rene@renepeters.nl.
NVDH

Reacties

ik woont ook in vogelbuurt op Grietstraat 17 en ik vindt het een goed plan zei Tom
door tom op dinsdag 30 augustus 2016 om 23:13

Is het nog mogelijk om bezwaar in te dienen? Tot wanneer kan dat?
door Jean op donderdag 11 augustus 2016 om 22:56

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 4, Juli augustus september

Het nieuwe inzamelen = zelf wegbrengen?
lees artikel

Te gast in Votulast
lees artikel

Pluk geluk
lees artikel

Ton en Elza vertellen
lees artikel

Springkussens en suikerspinnen
lees artikel

Park Picknick Poëzie
lees artikel

Beroemd door plant tegen roze wand
lees artikel

Marktplaats in de wijk
lees artikel