Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkverhalen

Park Picknick Poëzie

Op 26 juni vindt in het Griftpark het evenement Park Picknick Poëzie plaats. Bezoekers van dit jaarlijkse festijn kunnen genieten van een uitgebreid cultureel programma vol poëzie en muziek. Wie zijn de drijvende krachten achter dit inspirerende poëziefestival? De Votulastkrant sprak met Fred Penninga, die dit evenement al voor de twaalfde achtereenvolgende keer organiseert en presenteert.

Als voorzitter van de Stichting Beheer Griftpark was Fred vanaf 2000 nauw betrokken bij het reilen en zeilen van het Griftpark. Nadat deze stichting zichzelf in 2005 in de pauzestand had gezet, werd hem gevraagd wat voor afscheidscadeau hij wilde. Lang hoefde hij hier niet over na te denken: “Ik ben in Japan geweest en heb daar genoten van de jaarlijkse nationale picknickdag. Een prachtig initiatief, dat je heel goed in Nederland zou kunnen importeren. Dus waarom niet klein beginnen met een picknickdag in ons eigen Griftpark? Met poëzie natuurlijk, want ik ben tenslotte dichter.”

TWAALF JAAR
Zo werd een traditie geboren. De eerste editie van het festival haakte aan op de landelijke ‘Dag van het Park’ en was direct een succes. Zozeer zelfs dat Griftparkcoördinator Wim Horst vroeg of Park Picknick Poëzie het volgende jaar niet opnieuw kon worden gehouden. “Inmiddels zijn we twaalf jaar verder en ieder jaar organiseren Wim en ik een nieuwe editie,” vertelt Fred. “Het is nog steeds ontzettend leuk om te doen.”POËZIEZOEKTOCHT
Op het festival dragen verschillende dichters voor uit eigen werk, afgewisseld met live muziekoptredens. De insteek is ieder jaar anders. “We hebben bijvoorbeeld een keer de jeugd opgezocht en poëzie gecombineerd met rapmuziek. Ook hebben we eens bekende Utrechters uitgenodigd om hun eigen favoriete gedicht voor te komen lezen. Verder is er bijvoorbeeld een poëziezoektocht door het park aangebracht – iets meer dan twintig gedichten zijn te vinden bij even zovele markante plekken in het park – en stond één van de edities in het teken van Roze Zaterdag.”

ROZE DICHTERS
Ook dit jaar treden ‘roze’ dichters op de voorgrond. Dit heeft alles te maken met het slotakkoord van het Midzomergrachtfestival, dat tegelijkertijd met het Park Picknick Poëzie in het Griftpark wordt georganiseerd. Dit festival staat in het teken van seksuele- en genderdiversiteit en viert dit jaar zijn twintigjarig jubileum. Onder het motto Gelijk oversteken is er daarom een poëtisch cross over-programma opgezet. Vijf dichters zullen na hun optreden op Park Picknick Poëzie de oversteek maken naar het festivalterrein om daar op te treden in de Theater Truck.

GRATIS
Aan deze editie van Park Picknick Poëzie werken acht verschillende dichters mee: Maarten Das, Jan van der Haar, Ingmar Heytze, Teunis Hol, Eric Jansen, Jolanda Loof, Leo Mesman en Nico Weber. Nederfolkgroep PEKEL neemt de muziek voor zijn rekening. En de toegang? Die is gratis. IK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 4, Juli augustus september

Het nieuwe inzamelen = zelf wegbrengen?
lees artikel

Te gast in Votulast
lees artikel

Pluk geluk
lees artikel

Ton en Elza vertellen
lees artikel

Springkussens en suikerspinnen
lees artikel

Park Picknick Poëzie
lees artikel

Beroemd door plant tegen roze wand
lees artikel

Marktplaats in de wijk
lees artikel