Votulastkrant logo

Tussen – religieuze – Kunst en Kitsch in de Josephkerk

Op zaterdagmiddag 14 mei vindt er in de Josephkerk een bijzonder evenement plaats: een religieuze versie van het populaire programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’. Je kunt die middag in de kerk je religieuze voorwerpen laten zien aan deskundigen van Museum Catherijneconvent, die je er van alles over kunnen vertellen. Verder kun je rozenkransen of andere dierbare voorwerpen laten wijden door een pastor.Maar ook zonder spullen ben je natuurlijk van harte welkom.

"Wilt u weten hoe oud uw Maria is? Of heeft u ergens in een doos nog religieuze beeldjes of andere dingen van uw ouders of grootouders liggen en heeft u geen idee wat het is? Al uw religieuze voorwerpen kunt u laten zien aan deskundigen die u er van alles over kunnen vertellen.” De aankondiging prikkelt in elk geval de nieuwsgierigheid. Anne-Marieke Koot, één van de leden uit de organiserende werkgroep stelt lachend: “Het is wel grappig om bij religieuze voorwerpen van kitsch te spreken, die voorwerpen hebben immers altijd waarde, een ander soort waarde.” Het idee ontstond toen enkele mensen van de kerk met elkaar aan de praat raakten over wat voor spulletjes ze zoal tegenkwamen bij het opruimen bij oudere familieleden.

Rozenkransen en zakheiligen
Mede-organisator Marietrees Broeren: “Mijn tante had in haar slaapkamer een joekel van een houten rozenkrans hangen, die een groot deel van de muur in beslag nam, die ik bij het leegruimen van haar huis weer tegenkwam. Dan denk je toch: waar komt die krans eigenlijk vandaan? Indonesië misschien?” Zo komen allerlei verhalen op tafel over vergeten spullen en dierbare objecten waar men eigenlijk te weinig van afweet. Wijwaterbakjes, een gebedenboekje met parelmoeren kaft, bijzondere rozenkransen, zakheiligen, kelken: alles wordt meegenomen 14 mei. Met de hoop na afloop geen cent, maar wel een hoop kennis rijker terug naar huis te gaan.Unieke Pinkstergroep
Ook bijzondere spullen van de kerk zelf worden speciaal uit de opslag gehaald en door één van de experts Caspar Staal van het Catharijneconvent - besproken in enkele centrale presentaties. Zo is de kerk in het bezit van een zeer bijzondere groep van twaalf houten beschilderde figuren met gebeeldhouwd vuur erboven: de pinkstergroep. Ursula Denters, mede-organisator: “Caspar Staal heeft in Nederland nog nooit zo’n groep aangetroffen, zei hij. Het is een groep beelden van de apostelen in verschillende houdingen. We weten eigenlijk niet waar ze vandaan komen, of hoe oud ze precies zijn, de schatting is dat ze rond 1900 gemaakt zijn. Dat komen we dus straks allemaal te weten.”

Geen prijskaartjes
Er worden overigens door de experts geen waardebepalingen gegeven. Het wordt uiteraard wel gezegd als je iets bijzonders of waardevols in je bezit blijkt te hebben. In dat geval zal er ook extra aandacht aan de vondst worden besteed, zodat de rest van de bezoekers ook kan meeluisteren naar het verhaal achter het object.

Zaterdag 14 mei van 14.00 tot 16.00 uur. Aansluitend is er vanaf 16:30 nog een concert van vrouwenkoor Medusa. Toegang gratis. FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 3, Mei

Alles in een zak proppen werkt niet
lees artikel

Te gast in Votulast
lees artikel

De tuin die de straat veroverde
lees artikel

Jur vertelt...
lees artikel

Studenten klussen in de wijk
lees artikel

Schoon! Met dank aan Diny
lees artikel

Tussen – religieuze – Kunst en Kitsch in de Josephkerk
lees artikel

Marktplaats in de wijk
lees artikel