Votulastkrant logo

Studenten klussen in de wijk

Geen huur betalen voor het gebruik van de keuken, maar in plaats daarvan een bijdrage leveren door je in te zetten voor het buurtcentrum. Tot die afspraak kwam het studentendispuut van de Navigators Studentenvereniging Utrecht (N.S.U.) met sociaal makelaar Wies Kool van buurtcentrum de Leeuw. Toenmalig voorzitster van het dispuut kwam daar vorig jaar terecht op haar zoektocht naar een nieuwe locatie voor hun dispuut ‘Alchemist’.

Intussen is Berdien van der Wilt voorzitster: “Samen met Wies heb ik besloten om onze bijdrage uit te breiden met het maken van ‘matches’ tussen vragen uit de wijk en het aanbod vanuit het dispuut. Het is een mooie win-win situatie; we hebben een hele fijne dispuutslocatie en kunnen een beetje helpen in de wijk.”

Chemie
Alchemie is de voorloper van de moderne scheikunde, dit betekent niet dat alle leden van het dispuut scheikunde studeren. Van der Wilt: “Het tegendeel is waar; er zit van alles bij maar geen enkele scheikundige. De naam van ons dispuut (wat een onderafdeling van een studentenvereniging is) wijst dan ook meer op het feit dat we verbonden zijn door chemie, en als een ware Alchemist gaan voor goud in het leven!” De chemie merk ik ook tijdens mijn bezoek. Als vrienden gaan de studenten met elkaar om. Ze ondernemen veel activiteiten, zoals kringavonden, een liftweekend en boottochtjes. Hoogtepunt is de jaarlijkse gezamenlijke vakantie. Er wordt veel lol gemaakt, maar er is ook ruimte voor serieuze gesprekken.

Voor 25 man koken
Iedere dinsdagavond kookt en eet het dispuut in De Leeuw. Van der Wilt: “Het is voor ons een ideale locatie en de grote keuken is geen overbodige luxe met zo’n 25 man om voor te koken. Over de kwaliteit van het eten wordt nog weleens gediscussieerd uiteraard, maar inmiddels heeft het gasfornuis al heel wat succesvolle gerechten gezien!”

Leuke vragen
De studenten doen diverse klusjes, zo wordt maandelijks de keuken in het buurthuis een extra schoonmaakbeurt gegeven. De klusjes voor wijkbewoners komen nu een beetje op gang. Van der Wilt: “Eigenlijk waren het tot nu toe niet echt klusjes, eerder leuke vragen. Zo zijn er een paar vrouwen op bezoek geweest bij wat oudere dames in de wijk; gewoon voor een kopje koffie en een gezellig praatje. Eén van de mannen helpt met het doen van boodschappen voor iemand in de wijk.”Contact tussen jong en oud
Van der Wilt moedigt (oudere) mensen in de wijk aan om contact te blijven zoeken met jongeren en studenten. “Natuurlijk helpen we graag mee aan vragen en klusjes vanuit de wijk, maar daarnaast geloof ik dat wij als jongeren ook heel veel kunnen leren van de mooie verhalen en wijze levenslessen van mensen met net wat meer jaartjes op de teller…” GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 3, Mei

Alles in een zak proppen werkt niet
lees artikel

Te gast in Votulast
lees artikel

De tuin die de straat veroverde
lees artikel

Jur vertelt...
lees artikel

Studenten klussen in de wijk
lees artikel

Schoon! Met dank aan Diny
lees artikel

Tussen – religieuze – Kunst en Kitsch in de Josephkerk
lees artikel

Marktplaats in de wijk
lees artikel