Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkverhalen

Schoon! Met dank aan Diny

In de Jacob van der Borchstraat en omgeving is ze een bekende verschijning met haar kliko, tas, knijper en vegers: Diny. Inmiddels is ze 75 jaar oud, maar dat houdt haar niet tegen om de straten rond haar huis zo netjes mogelijk te houden.

Diny is fan van de jongens van de gemeentedienst en laat dat ook regelmatig aan ze weten. “Zonder hen leefden we op een vuilnisbelt.” Maar hun schoonmaakauto kan de goten nu eenmaal niet goed reinigen en rotzooi blijft er altijd. Daar ergerde Diny zich aan. “Ik hou erg van de natuur. Maar ik genoot er helemaal niet van, door alle troep.”

Tijd voor actie dus. Zeker nadat Diny - die liever niet met haar achternaam en foto in de krant wil - slechter ter been werd en ze dichter bij huis bleef, wilde ze graag dat haar omgeving netjes was. Daarom ruimt ze nu al acht jaar de rommel op in en rond ‘haar’ Jacob van der Borchstraat, tot aan de Samuel van Houtenstraat. Gewapend met kliko, tas, knijper, hark, schep en vegers gaat ze, als haar gezondheid het toelaat, de straat op om de boel te kuisen.Hulpvaardige mensen
Diny’s eerste project was het Willem van Abcoudeplein. Daar verwijderde ze het onkruid en haalde ze de grote peulen op het gras weg. “De kinderen die daar voetbalden, struikelden er met hun korte beentjes over.” Maar het tapijt dat ze in de bosjes vond, kon ze niet in haar eentje wegslepen. Al snel schoot een jongetje te hulp. Hij hielp Diny daarna vaker.

En hij is niet de enige. Als iets haar opvalt bij haar schoonmaakwerk, is het wel hoe aardig en hulpvaardig mensen zijn. Ook mensen waarvan je het misschien niet direct verwacht, zoals de deftige oudere dame, die spontaan van haar fiets afstapte om Diny te helpen. Of de man op krukken, die erg sterk bleek te zijn. De Griekse student bij haar op de hoek, de buurjongen, de vrouw een straat verderop, de jongen van Buurland: allemaal even behulpzaam. “Op het nieuws hoor je zo veel slechts, maar er zijn heel veel goede mensen.”

Aarde mooi houden
Veel mensen bedanken Diny. Sommige willen ook een cadeautje geven, maar dat hoeft van haar helemaal niet. En mensen hoeven zich ook niet bezwaard te voelen dat Diny opruimt. “Ik vind het fijn als iedereen gewoon geniet van de schone straten.” Dat doet ze zelf ook. Zeker door haar nieuwe geloof. Opgevoed als katholiek, kreeg ze te horen dat de aarde uiteindelijk zal verbranden. Maar later als Jehova’s Getuige leerde ze dat de aarde altijd zal blijven bestaan. “Het is dus echt de moeite waard om de aarde mooi te houden!” AD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 3, Mei

Alles in een zak proppen werkt niet
lees artikel

Te gast in Votulast
lees artikel

De tuin die de straat veroverde
lees artikel

Jur vertelt...
lees artikel

Studenten klussen in de wijk
lees artikel

Schoon! Met dank aan Diny
lees artikel

Tussen – religieuze – Kunst en Kitsch in de Josephkerk
lees artikel

Marktplaats in de wijk
lees artikel