Votulastkrant logo

De tuin die de straat veroverde

Het ontluikend groen lokt iedere lente weer mensen de serene Jan van Lingtuin in; een kleine groene oase ingeklemd tussen huizen, de Vecht en de Bemuurde Weerd. Hoe komt die prachtige tuin daar en wie houdt die tuin zo mooi?

Al voor 1970 tuinierde Jan van Ling, kruidenier op de Bemuurde Weerd O.Z., aan de rand van deze straat. Vooral in de schemering begon hij zijn klus: straatstenen eruit, aarde erin en daarna de planten. Kees van der Horst, smid en bewoner van de Bemuurde Weerd O.Z. kan het zich nog herinneren. “Soms werkte Jan, tot ongenoegen van zijn vrouw en mijn ouders, tot middernacht door.” Steeds verder breidde de tuin uit, langs de Vecht en achter de huizen die er toen stonden en ‘onbewoonbaar verklaard’ waren.Ideeën
In 1975 stapte Jan van Ling naar de gemeente met zijn ideeën over de tuin. Als mensen in het buitenland mooie tuinen bezoeken, waarom dan niet een mooie tuin in Utrecht? Tot ieders verrassing vond de gemeente zijn ideeën goed en werd het plan van de tuin uitgevoerd zoals Jan bedacht had. De gemeente hielp bij de uitvoering en de Jan van Lingtuin werd geboren.

De smid en de kapper
Kees: “In die tijd raakte ik ook betrokken. Ik hielp bij het plaatsen van de paaltjes en het planten van de bomen. In die tijd werden die nog aan een ketting gelegd om te voorkomen dat ze gejat werden!” Toen Jan begin jaren 80 overleed, nam Buch Agterberg, kapper op de Lauwerecht, de rol van Jan over. Vele jaren was Buch de drijvende kracht achter het onderhoud van de tuin. Vanaf 2006 kreeg hij veel hulp van Marjatta Saarela - van der Horst die vele uren besteedde aan het uitroeien van het zevenblad in de tuin. Wanneer Buch en Marjatta in 2015 beiden aangeven wegens gezondheidsredenen een stapje terug te willen doen, wordt er gezocht naar opvolgers. Op het jaarlijkse Midzomerfeest in de tuin, wordt de werving gestart.

Vele groene vingers
Opvolgers worden gevonden in een enthousiast achttal buurtbewoners die zich verenigen en ‘s zomers op maandagavonden in de tuin werken. Coby de Graaf is één van hen. “De organisatorische man Gerard Kooijman trommelt iedereen op. Zoals afgelopen najaar, toen de gemeente een stevige snoeiactie uitvoerde en weer nieuwe bollen en planten leverde. Dan zorgt deze club buurtbewoners ervoor dat ze ook gepoot worden. Tussentijds loop ik vaak een rondje door de tuin. Ik gooi het zwerfafval weg en trek wat grassprieten.”

40 jaar
Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de Jan van Lingtuin officieel geopend werd. Kees: “We hopen dat dit jaar te vieren in de tuin. Vijftien jaar geleden was toenmalig wethouder Jan van Zaanen daarbij aanwezig. Hoe leuk zou het zijn als hij nu als burgemeester weer bij een feestje in de tuin aanwezig is!” GM

Reacties

Hoi lieve mensen.het stukje over de jan van lingtuin heb ik met plezier gelezen.voor dat het tuin werd moesten de huizen die daar stonden worden gesloopt.ik ben de man die dat heeft gedaan ,nu ongeveer 49 jaar geleden.ik bezit daar foto,s van.
hoe dat allemaal in z,n werk ging daar zit een heel verhaal achter ,leuk voor de krant van juni. 06-43965162.
jaap van den berg-adelaarstraat 102 antiek-curiosa-winkel
door jaap van den berg op zaterdag 21 mei 2016 om 20:11

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 3, Mei

Alles in een zak proppen werkt niet
lees artikel

Te gast in Votulast
lees artikel

De tuin die de straat veroverde
lees artikel

Jur vertelt...
lees artikel

Studenten klussen in de wijk
lees artikel

Schoon! Met dank aan Diny
lees artikel

Tussen – religieuze – Kunst en Kitsch in de Josephkerk
lees artikel

Marktplaats in de wijk
lees artikel