Votulastkrant logo

Vrijwilliger in de wijk

Denise Cremers

Veel activiteiten in de wijk worden gedaan door vrijwilligers. Wie zijn dat en waarom doen ze dit werk? Deze keer: Denise Cremers, vrijwilliger bij de groentetuin van Griftsteede. Elke donderdagochtend werkt ze samen met een aantal anderen in de tuin. De Votulastkrant vroeg haar naar de mooie kanten van het vrijwilligerswerk.

"Dit is mijn derde lente hier. Ik hou ervan om lekker met mijn handen te werken en ik ben graag buiten. De meeste grond is uitgegeven als schooltuintje of tuintje van ouders die met hun kind tuinieren. Als de kinderen hun schooltuintje niet helemaal kunnen bijhouden springen wij in. We onderhouden de randen van de tuinen, zaaien daar bloemen, schoffelen en wieden. We maken elk jaar aan het einde van het seizoen de tuintjes schoon, en in het voorjaar spannen we draden en maken we paden die als afscheiding dienen."
blotevoetenpad
"Ik heb ook meegewerkt aan de aanleg van het Blotevoetenpad, dat is een pad met allerlei verschillende ondergronden die je onder je voeten kunt voelen. We houden ons alleen bezig met met groen en de rotstuin; de dieren worden door andere mensen verzorgd. Het is heerlijk om in het voorjaar de planten uit de grond te zien schieten. En ik maak de seizoenswisselingen zo bewust mee. Het zien groeien van de planten is al een beloning, en het is nog heerlijker om wat overgebleven groenten of verse onbespoten kruiden mee te nemen aan het einde van de werkdag."

sociaal aspect
"Het gaat niet alleen om de planten in de tuin," vertelt Denise."Naast de voldoening van de groei van de planten en bijdragen aan de mooie tuin, is er ook een belangrijk sociaal aspect wat me zo aanspreekt. We zijn met een vaste groep mensen, elke donderdagochtend werk ik met twee anderen en een betaalde kracht in de tuin. We komen elke week, ook als het regent en ook in de winter. Als de zon schijnt drinken we thee in de tuin. We praten veel. Dezecontacten zijn me heel dierbaar."

meer dan alleen groene vingers
Denise heeft een leuke geschiedenis met de Votulastkrant, ze was zelf jarenlang bezorger. "Toen we in 1992 ons huis kochten, grapte de toenmalige bewoner dat ik ook haar baantje als bezorger van de Votulastkrant moest overnemen. Ik vond het wel een leuk idee, zo leerde ik ook de buurt beter kennen. Jarenlang heb ik de krant rondgebracht, pas een paar jaar geleden ben ik ermee gestopt. Ik vind dat als je deel uitmaakt van een gemeenschap of een club, dat je daar ook je steentje aan moet bijdragen. Ik sta ook achter de bar bij de tennisclub en de voetbalclub. Dat maakt je meer verbonden." Naast vrijwilliger bij het Griftpark is Denise ook actief als explicateur in het Louis Hartlooper Complex. In die rol leidt ze elke film die gespeeld wordt kort in met een zelfgeschreven verhaaltje. "Het is een ultieme tegenstelling. Hier met mijn handen werken in de aarde, daar met mijn hoofd bezig in de cultuur en de kunst. Een mooie afwisseling die nooit verveelt." BR

Lees meer over: Griftpark Natuur in Votulast

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 3, april 2011

Excursie Stadsnatuur
lees artikel

Herinrichtingsplannen stuiten op onwil bewoners
lees artikel

Eten voor 55-plussers in Buurtcentrum De Leeuw
lees artikel

De Votulastkrant online!
lees artikel

Frisse lucht in Votulast
lees artikel

Het roer om!
lees artikel

Van Humboldtstraat
lees artikel

Denise Cremers
lees artikel

EXCURSIE Natuur in Votulast
lees artikel