Votulastkrant logo

Bakkie troost in café Averechts

Al vijf jaar lang verandert café Averechts elke laatste zondagmiddag van de maand in Café TrösT: een ontmoetingsplek voor mensen die een dierbare verloren hebben. Een middag met muziek, optredens, gedichten of columns. Mensen kunnen er met elkaar in gesprek komen en ervaringen delen. Er vallen uiteraard de nodige tranen, maar het is vooral een mooie, fijne plek. “Het is geen rouwcafé, maar een troostcafé. Het leven word ook gevierd.”

Café TrösT trekt mensen in verschillende fasen van de rouw. Sommige mensen vertellen veel, andere kijken juist stil voor zich uit. “Alles is goed”, zegt vrijwilliger Marcella van Gool. “Het is vrijblijvend, maar je mag deelnemen. Door te delen treedt lichtheid op.”

Warm bad
Veel mensen moeten eerst een drempel over voor ze naar Café TrösT gaan, merkt Marcella. “Je bent kwetsbaar als je in de rouw bent. Je weet niet wat je tegenkomt: zul je je verloren voelen of niet. Veel mensen noemen Café TrösT echter een warm bad.”Zo voelt het ook voor Ank van Os. Bijna vier jaar geleden verloor zij haar man Jos. Eerst wilde ze niet naar Café TrösT, maar na een jaar liep ze toch eens binnen. “Ik ben er heel warm en hartelijk ontvangen. Ik voelde me er prettig.” Het eerste jaar na het overlijden van haar man, kon ze goed met familie en vrienden praten over het verlies. Maar daarna merkte ze bij haar kinderen dat zij vooral wilden dat het weer beter ging met hun moeder. Het contact met lotgenoten in Café TrösT deed toen goed.

Wat Ank vooral zo fijn vond, is dat je overal over kunt praten. “Niets is gek. Iedereen begrijpt het, want iedereen heeft iemand verloren.” Ze merkte dat veel mensen bijvoorbeeld nog praten met hun overleden partner, broer, zus, kind of vriend. “Dat kan misschien vreemd klinken, maar in Café TrösT kijkt niemand er van op.” Ook mooi: Ank’s kleindochter speelde in Café TrösT eens een lied op de piano dat ze ook op de uitvaart van opa Jos had gespeeld.

Jubileumboek
Na twee jaar merkte Ank dat ze Café TrösT niet meer zo nodig had. Wel wil ze graag iets voor anderen betekenen. Daarom werd ze lid van de jubileumcommissie, die het vijfjarig bestaan van Café TrösT op 28 februari vierde. Bij het jubileum hoort een jubileumboek: De betekenis van de dagen. Hierin zijn de twintig mooiste columns van Rita Jager gebundeld, die zij voorlas in Café TrösT.

Ruud van den Bogerd, bestuurslid van de overkoepelende Stichting TrösT, verzorgde de vormgeving. Ruud: “In het boek schrijft Rita: ‘Als je in Café TrösT geweest bent, ga je altijd iets lichter weg’. En dat is ook zo. Het is geen rouwcafé, maar een troostcafé. Het leven wordt ook gevierd.” AD

Reacties

Wat een hartverwarmend interview. Raak gezegd Ank.
Het prachtige boekje 'De betekenis van de dagen' (€ 19,95) is behalve in een aantal Utrechtse boekhandels ook in onze wijk verkrijgbaar bij De Zwaan Uitvaarten, Nieuwe Koekoekstraat 101 (hoek Snelliuskade). Loop maar eens binnen!
door Petra Branderhorst op dinsdag 3 mei 2016 om 07:59

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 2, Maart

Schelpenmuseum sluit deuren
lees artikel

Te gast in Votulast
lees artikel

Bakkie troost in café Averechts
lees artikel

Liesbeth vertelt...
lees artikel

Veilig Votulast
lees artikel

Wijkverhalen
lees artikel

Waar is de kap van de molen gebleven?
lees artikel

Marktplaats in de wijk
lees artikel

De keukenprins van café Prins
lees artikel