Votulastkrant logo

Rechtstreeks van de boer naar het Griftpark

Wie geïnteresseerd is in verse, gezonde en eerlijke producten uit de regio kan iedere woensdag zijn hart ophalen in het Griftpark. Onder de naam Van Boer tot Buur runt Mariëlle Brussaard sinds 7 oktober een afhaalpunt van Rechtstreex op Griftsteede.

Het concept van Rechtstreex is eenvoudig: koop producten rechtstreeks in bij de boer en stel deze via afhaalpunten direct ter beschikking aan de consument. Zonder tussenkomst van groothandelaren, supermarkten en andere commerciële partijen. In Utrecht, Eindhoven en Rotterdam zijn inmiddels al meerdere afhaalpunten geopend.

Mariëlle Brussaard
Mariëlle Brussaard


Lokaal, duurzaam en transparant
De producten die door de afhaalpunten worden verkocht moeten aan een aantal uitgangspunten voldoen. “Niet alleen moeten ze lokaal zijn gemaakt, ook moet duidelijk zijn door wie en hoe ze zijn geproduceerd,” vertelt Mariëlle. “Op deze manier stimuleer je de lokale economie en ondersteun je de kleine boeren. Tegelijk wordt het productieproces een stuk transparanter en krijgen consumenten eerlijke informatie over het voedsel dat ze kopen.”

Duurzame productie is een ander belangrijk kenmerk. Mariëlle: “Het gaat om duurzaam voedsel dat met oog voor het milieu, de samenleving of het dierenwelzijn is geproduceerd. Je kunt bijvoorbeeld denken aan biologische, ecologische en biodynamische producten, of producten van een zorgboerderij.”

Balletje
De afhaalpunten hebben bewust een sociaal karakter en zijn ook bedoeld om buurtbewoners met elkaar en met kleinschalige boerenbedrijven in contact brengen. Tot deze ‘kleinschalige boerenbedrijven’ behoort ook de veehouderij B.E.E.V. (Bijzonder En Eerlijk Vlees), van Mariëlle en haar vriend. Het bedrijf, dat zich richt op extensieve veeteelt van kippen en runderen, werd op een gegeven moment door Rechtstreex gevraagd om leverancier te worden.

“Van daaruit is het balletje gaan rollen en kreeg ik de kans om als wijkchef een afhaalpunt te beginnen,” vertelt Mariëlle. “Dat leek me erg leuk, maar dan wel op een locatie die ik kende en waarvan ik de context vond passen. Mijn keuze viel al snel op Griftsteede, waar ik inzetbaar ben als dierenverzorgster bij Utrecht Natuurlijk.”

Van Boer tot Buur
Met haar boodschap van bewuste voeding hoopt Mariëlle zoveel mogelijk buurtbewoners te bereiken. “Het idee is de bezorgservice uit te breiden en op termijn ook op zaterdag open te gaan. Daarnaast wil ik mijn gezicht graag nog meer laten zien en andere projecten in de wijk opstarten, zoals het geven van voorlichting op scholen en het leveren van verantwoord voedsel aan restaurants en kinderdagverblijven.”

Wat is haar uiteindelijke ideaal? “Een eigen landwinkel, met gewassen, eieren, vlees en andere streekproducten van de eigen boerderij. Zo ver is het nog niet, maar met Van Boer tot Buur kan ik toch vast mijn steentje bijdragen. En dat midden in de stad!”

Meer weten over Van Boer tot Buur? Je vindt het profiel van Mariëlle op www.rechtstreex.nl. IK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2016 no. 1, Januari

Hoe verder met de Josephkerk?
lees artikel

Te gast in Votulast
lees artikel

Rechtstreeks van de boer naar het Griftpark
lees artikel

Hennie vertelt...
lees artikel

Brinkers Tapijten stopt
lees artikel

Over de drempel in Votulast
lees artikel

Muziek proeven aan de Bemuurde Weerd
lees artikel

Marktplaats in de wijk
lees artikel