Votulastkrant logo

Schatzoeken in het park

Verwacht geen gouden dukaten, juwelen en diamanten in een houten kist. De schatten die wereldwijd – ook in Votulast – verstopt zijn, bestaan vaak enkel uit een plastic bakje met een logboek en soms een kleinigheidje om mee te nemen. Geocaching is de term van dit schatzoeken 2.0. Het levert een heerlijk middagje speuren in het Griftpark op. Maar een schat?

Wereldwijd zijn bijna 2,8 miljoen geocaches (schatten) verstopt. Zo voor het oprapen, mits je ze weet te traceren. Je hoeft er geen schop voor mee te nemen om diep te graven. Wel een gps-apparaat of smartphone, voor het vinden van de juiste coördinaten. Die moeten eerst worden gezocht op geocaching.com. Soms moet eerst een puzzel worden opgelost om bij het juiste coördinaat uit te komen. En vervolgens moet de cache nog gevonden worden. Deze kan bijvoorbeeld in een vogelhuisje of een holle boomstam verstopt zijn.

In Votulast liggen op dit moment twee caches verstopt, bij de Weerdsluis en in het Griftpark. Tot begin dit jaar was er nog een: ‘Noodtstroom’, een naam die bij echte Votulasters een belletje kan doen rinkelen. Die cache is echter even uit de running en dus togen we naar het Griftpark.De bosjes in
Op een drukke zondagmiddag starten we de fotopuzzeltocht die ons naar de cache moet leiden. Eerst moeten vier coördinaten in het park gevonden worden. Voor elk coördinaat worden steeds vier foto’s gegeven, die het uitzicht vanaf het coördinaat tonen. De punten zijn niet heel moeilijk te vinden als je het park kent. De foto’s laten bijvoorbeeld het hondenveldje zien, de ronde heuvel en de gekke standbeeldmannen.

Maar dan begint het puzzelwerk. De schat ligt op verschillende afstanden van de vier coördinaten. Als je alles goed doet, kom je via een ingenieuze app zo op de juiste plaats. Daar gaat het mis. Manmoedig stappen we richting de plaats waar we onze schat vermoeden. We duiken – licht gegeneerd – de bosjes in. We blijken niet de enige. Een paar dubieuze figuren struinen er ook rond. Geen medeschatzoekers, zoveel is duidelijk. De grond is bezaaid met lege bierflesjes, chipsverpakkingen en zakjes wiet. Als we ook nog op een gebruikt condoom stuiten, besluiten we: hier eindigt onze zoektocht.

Verklappen
Navraag bij degene die de schat in het Griftpark heeft geplaatst, leert ons dat we een berekeningsfout hebben gemaakt. Net als veel anderen overigens, zo valt te lezen in de blogjes bij de cache in het Griftpark. De schatbewaarder geeft wel aan hoe we de puzzel kunnen oplossen, maar verder dan dat gaat hij niet. “Het is niet de bedoeling de locatie te verklappen, voor welk doel dan ook,” mailt hij - zelfs voor de Votulastkrant maakt hij geen uitzondering. Tips van betere schatzoekers aan de redactie zijn dan ook welkom!

Meer informatie: www.geocaching.com. AD

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 6, December

Belastingkantoor gaat tegen de grond
lees artikel

Wijk als werkterrein
lees artikel

Plein met fleur
lees artikel

Over de grens
lees artikel

Schatzoeken in het park
lees artikel

Tweede leven voor een boom
lees artikel

Het verhaal achter de muziek
lees artikel

De rotonde aan de Weerdsingel
lees artikel