Votulastkrant logo

Rubriek: Over de grens

Votulast, ons eigen stukje stad. Begrensd door wegen en water. We mijmeren over het Griftpark in de zomer en zien overal 'onze' molen bovenuit torenen. Maar als je langs die denkbeeldige grens fietst, rijdt of vaart, is er aan de overkant óók veel moois te zien. Wat ligt er achter de Kardinaal de Jongweg, Blauwkapelseweg, Singel en Vecht? De Votulastkrant verruimt voor één keer haar blik en zoekt de grens op.



Aan de Blauwkapelseweg prijkt op beide hoekpanden van de Griftstraat met grote letters ‘Gastmaal’ op de gevel. Op nummer 1 zit ‘Gastmaal en de Tafel’ en op nummer 2 is ‘Gastmaal Café’ gevestigd. Beide zaken zijn eigendom van Simone van den Eijnde en haar broer Erik. Er is nog een derde locatie: ‘De Keuken van Gastmaal’, een restaurant in de Biltstraat. Dit is het voornaamste werkterrein van Erik, die chef-kok is. Simone is meer de planner, organisator en bedenker.

Restaurantje spelen
In de jeugd van Erik en Simone werd de basis gelegd voor hun gemeenschappelijke passie. “Erik en ik waren van kinds af aan al bezig met koken. We speelden regelmatig restaurantje thuis. Onze ouders namen ons veel mee uit eten en kookten zelf ook heel behoorlijk en altijd met veel aandacht.” Vele jaren later ontstond het idee om samen een zaak te beginnen.

“Erik was toen al werkzaam in de horeca en wilde eigenlijk wat anders. Ikzelf heb het altijd als een hobby en interesse gezien totdat ik merkte dat ik er echt mijn werk van wilde maken. We hebben veel met elkaar gesproken over wat het moest worden. Het werd een traiteurzaak met catering.” In 2007 ging de winkel open. “De naam ‘Gastmaal’ is gebaseerd op het boekje ‘Het gastmaal en de tafel in de loop der tijden’. Dit is een klein geschiedkundig boekje over koken voor gasten, wat vroeger een gastmaal heette.”

Hemelse modder
Veel aandacht wordt besteed aan de samenstelling van het menu. “Een gerecht moet in het seizoen zijn en duurzaam. Met dit laatste bedoel ik dat het zo lokaal mogelijk verbouwd is en niet uit een kas komt bijvoorbeeld. Ieder gerecht moet minimaal drie van de vijf smaakcomponenten bevatten: zoet, zuur, zout, bitter, umami.” Er staan ook vaste gerechten op de kaart, zoals het lievelingsgerecht van Simone: hemelse modder (pure chocolademousse). “Dat blijft ook voor mij, zelfs na bijna tien jaar, nog steeds niet te versmaden.”

Een dorp in de stad
In de zomer van 2014 opende het café zijn deuren. Simone zag potentie in het mooie hoekpand met de ramen waar ze al zes jaar tegenaan keek vanuit de winkel. Toen het pand leeg kwam zijn ze aan de slag gegaan. “We wilden een laagdrempelig café waar je voor lunch, borrel en diner terecht kunt. Het is leuk om te zien dat buren met elkaar afspreken om hier te komen borrelen en eten.”
Simone vindt Noordoost een hele prettige wijk om in te wonen (bijna 15 jaar) en om in te werken. “Het is een dorp in de stad met stadse mensen.” GjvZ

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 6, December

Belastingkantoor gaat tegen de grond
lees artikel

Wijk als werkterrein
lees artikel

Plein met fleur
lees artikel

Over de grens
lees artikel

Schatzoeken in het park
lees artikel

Tweede leven voor een boom
lees artikel

Het verhaal achter de muziek
lees artikel

De rotonde aan de Weerdsingel
lees artikel