Votulastkrant logo

Plein met fleur

De gemeente heeft grootse plannen voor het gebied langs de Vecht. De rivieroevers moeten uitgroeien tot een aantrekkelijke plaats voor bewoners en bezoekers. Met meer ruimte voor voetgangers en fietsers, meer aandacht voor recreatie, meer mogelijkheden voor waterbeleving en meer groen. Eén van de projecten die op stapel staat is de herinrichting van het pleintje op de kruising van de Lauwerecht en de Draaiweg.

Bron: Gemeente Utrecht
Bron: Gemeente Utrecht


“Kort gesteld gaat het erom de Vecht beter beleefbaar te maken vanaf de kant, en de kant beter beleefbaar te maken vanaf de Vecht,” vertelt Juriaan Horseling. Als projectmanager bij de gemeente is hij onder meer verantwoordelijk voor het bewaken van de uitgangspunten van de Visie Vechtoevers. “De gedachte is dat ook het plein aan de Draaiweg een heel stuk mooier kan worden gemaakt, en wel op zo’n manier dat het ook beter gebruikt kan worden.”

Groene waaier
Hoe wil de gemeente dit gaan doen? De stoeptegels op het plein zullen wijken voor klinkers. Midden op het pleintje komt een groene waaier die het plein de nodige fleur zal geven. Aan de Vechtzijde gaat deze waaier over in een verlaagde plek direct aan het water waar mensen kunnen zitten. Ook wordt het mogelijk om hier met een kano aan te leggen. Ideaal voor watersporters, maar ook voor vissers die vanaf deze plek hun hengel willen uitgooien. Ook aan de veiligheid is gedacht. “Het plein moet een open en zichtbare plaats zijn, zowel vanaf de straat naar het water als vice versa,” legt Juriaan uit. “Dat betekent geen dichtbegroeide struiken en geen bomen waarbij je niet onder de kroon door kan kijken.”Ontevredenheid
Toch is niet iedereen tevreden over de veranderingen die de gemeente heeft voorgesteld. Een belangrijk punt is de overlast van grote aantallen geparkeerde fietsen, vooral door gasten van het nabijgelegen restaurant. Diverse omwonenden hadden dan ook graag een uitbreiding van de hoeveelheid fietsenrekken gezien, terwijl dit in het nieuwe plan juist is gehalveerd. Juriaan: “De vraag is of je de nadruk wil leggen op het creëren van een mooie verblijfsruimte of op een stallingsruimte voor zoveel mogelijk fietsen. Als je het hele plein vol zet met fietsenrekken maakt dit elk ander gebruik van de ruimte onmogelijk. In het nieuwe ontwerp blijft wel een stuk vlakke bestrating over, waar bezoekers en bewoners nog steeds hun fiets kunnen plaatsen. Het enige nadeel is dat je ’s avonds op drukke momenten niet je fiets in een rek vast kan zetten.”

Cadeautje voor de buurt
Sjaak Schuur, die als zeefdrukker al jaren zijn vaste werkplek aan het plein heeft, ziet het probleem niet. “De buurt hoeft de fietsplekken van het restaurant niet te dragen. Bovendien bestaat minstens een derde van de fietsen hier uit fietswrakken. Dus als je het mij vraagt moet dit plan er gewoon komen. Ik zie het als een cadeautje voor de hele buurt.”

Meer informatie is te vinden op www.utrecht.nl/groenbeleid/groenprojecten/vechtoevers. IK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 6, December

Belastingkantoor gaat tegen de grond
lees artikel

Wijk als werkterrein
lees artikel

Plein met fleur
lees artikel

Over de grens
lees artikel

Schatzoeken in het park
lees artikel

Tweede leven voor een boom
lees artikel

Het verhaal achter de muziek
lees artikel

De rotonde aan de Weerdsingel
lees artikel