Votulastkrant logo

Rubriek: Wijkverhalen

Klapstoelconcerten

Zodra de eerste noten klinken worden de aanwonenden van het Koekoeksplein uit hun huizen gelokt. Zes keer per zomer vindt er op dit plein een concert plaats waarbij je je eigen klapstoel meeneemt en wordt verrast door een intiem optreden. Wie zitten er achter deze klapstoelconcerten? Hoe is het begonnen en wat zijn de toekomstplannen?

Al sinds het jaar 2000 worden op het Koekoeksplein de klapstoelconcerten georganiseerd. Tien jaar lang zetten buurtbewoners Wim en Bouke zich hiervoor in. Toen het organiserend duo stopte, vond Marcel van Zijl de stilte die volgde oorverdovend. Hij besloot zelf de organisatie op te pakken en organiseerde samen met buurman Wouter de komst van een singersongwriter op het plein. De reacties waren lovend, meer buurtbewoners hadden de concerten gemist. De oude traditie werd nieuw leven ingeblazen. Sander Geboers en Meike Veenhoven voegden zich bij de organisatie en vormen, nu Wouter verhuisd is, samen met Marcel de motor achter de klapstoelconcerten.

Gemoedelijk en gezellig
Marcel: “De klapstoelconcerten zijn echt voor en door de buurt. Het gaat om de verbondenheid tussen de bewoners. Dat ik mijn buren ken en dat het gevoel van de wijk weer tot leven is gekomen. Dat gevoel is zoals de sfeer bij de klapstoelconcerten: gemoedelijk en gezellig.”

Succesnummers waren er veel. Zo speelde theatergroep Aluin ooit op het plein de tragedie Odysseus.Sander bewaart er bijzondere herinneringen aan: “De toehoorders moesten zich concentreren op wat er gezegd werd omdat we geen geluidsversterking hadden. Tegelijkertijd speelden er buurtkinderen op het plein. Het contrast tussen hun vrolijke spel en het zware toneelstuk was vervreemdend maar prachtig.” Tegenwoordig zijn de meeste optredens muzikaal: bands, zangers of koren. De faciliteiten zijn hiervoor makkelijker te regelen. Sander: “We proberen zoveel mogelijk diversiteit in het aanbod te hebben. Ideeën zijn altijd welkom!”

Met de pet rond
De eenvoud van het concept maakt het zo sterk: op zondagochtend, zes keer per jaar, een uurtje muziek op het plein. Tijdens het concert gaat iemand met de pet rond en de opbrengst is volledig voor de optredende artiest. Plannen om vaker of grootser uit te pakken zijn er niet. Sinds vorig jaar is er wel een nieuwe variant bijgekomen: het kinderklapstoelconcert.

Kinderklapstoelconcert
Sander: “Het kinderklapstoelconcert is een mini-festival. Er is muziek, er wordt gespeeld, geschminkt en er zijn diverse artiesten die meedoen. Een veel uitgebreider programma, dat mede mogelijk wordt gemaakt door de gemeente Utrecht en waarbij wordt samengewerkt met basisschool De Koekoek.” Ook anderen leveren hun bijdrage aan de klapstoelconcerten. Marcel: “Het zou niet mogelijk zijn zonder alle helpende handen uit de buurt. En Café Averechts leent ons de geluidsinstallatie.”

Meer helpende handen om bijvoorbeeld de koffie te schenken of mee te denken over de concertreeks, zijn altijd welkom. Interesse? Meld je via Facebook: facebook.com/klapstoelconcerten GM

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 5, September

Zelfbouwers in Lauwerecht
lees artikel

Wijkagent Petra van Kleef
lees artikel

Tussenschools tuinieren op de Hopakker
lees artikel

De flats aan de Van Lieflandlaan
lees artikel

Eén loket voor verbetering van de wijk
lees artikel

Klapstoelconcerten
lees artikel

Creatief met muur en verf
lees artikel

De Weerdsluis
lees artikel