Votulastkrant logo

Eén loket voor verbetering van de wijk

Wil je een bijdrage van de gemeente voor de aanpassing van een speelplek, een plantenbak in de straat of een bijdrage voor het straatfeest? Sinds 1 juli kun je geen aanvraag meer indienen voor het Leefbaarheidsbudget. Dat kan nu bij het Initiatievenfonds.

Het Initiatievenfonds is een samenvoeging van het Leefbaarheidsbudget en het Budget Flexibel Welzijn. Voorheen konden bewoners voor projecten voor verbetering van de wijk aanvraag doen bij het Leefbaarheidsbudget. Voor wat grotere projecten, waarbij het stimuleren van het maatschappelijk leven centraal stond, konden mensen beroep doen op het Budget Flexibel Welzijn. Deze budgetten zijn nu samengevoegd tot het nieuwe Initiatievenfonds.

Steentje bijdragen
Janita Satter, Wijkadviseur Noordoost van de Gemeente Utrecht, vertelt over de verandering. “Het is handig dat er voor de bewoners nu één loket is voor alle projecten die de leefbaarheid in de wijk verbeteren. Hierbij is geen sprake van een bezuinigingsslag, voor de hele gemeente is nog net zoveel geld beschikbaar als voorheen. Wat wel is veranderd, is dat we mensen bij de aanvraag nog meer dan voorheen laten aangeven wat zij zelf bijdragen om het initiatief tot een succes te maken. Dat kan zijn van het organiseren van een toernooi op een nieuw voetbalveldje of het onderhouden van een plantenbak. Zo draagt niet alleen de gemeente bij aan de leefbaarheid, maar vragen we ook van de bewoners dat ze hun steentje bijdragen. Want alleen samen kunnen we de wijk verbeteren.”

Pleinfeest
Eén van de eerste aanvragen van het Initiatievenfonds was voor het pleinfeest van het Willem van Abcoudeplein. Dat werd op 5 september voor de achtste keer gehouden. “Op zich is de aanvraag voor ons niet heel veel veranderd,” vertelt Richard Nijhoff, een van de initiatiefnemers van het pleinfeest. “Er waren wel een aantal vragen aangepast, maar wij organiseerden het feest sowieso al zelf zoals de bedoeling is bij het Initiatievenfonds. Naast de subsidie van de gemeente vragen we de ondernemers in de buurt om ons te sponsoren. Dit jaar deden onder andere de kapper, de snackbar, de makelaar, de stomerij en de supermarkt mee. Daardoor kunnen we een groot deel van de activiteiten gratis aanbieden.”Samen sjoelen
“We wilden graag een laagdrempelige bijeenkomst organiseren. Zo kunnen wijkbewoners die elkaar niet zo snel ontmoeten nu wel met elkaar in contact komen. Een voorbeeld? De ouderenwoongroep op de hoek organiseerde een sjoel-toernooi. Op die manier ontmoeten jong en oud elkaar. Het is fijn dat daar een extra budget van de gemeente beschikbaar voor is. Anders is het toch lastig om zo’n feest te organiseren. En dit jaar was het wederom een succes.” MT

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 5, September

Zelfbouwers in Lauwerecht
lees artikel

Wijkagent Petra van Kleef
lees artikel

Tussenschools tuinieren op de Hopakker
lees artikel

De flats aan de Van Lieflandlaan
lees artikel

Eén loket voor verbetering van de wijk
lees artikel

Klapstoelconcerten
lees artikel

Creatief met muur en verf
lees artikel

De Weerdsluis
lees artikel