Votulastkrant logo

Rubriek: Over de grens

De flats aan de Van Lieflandlaan

Votulast, ons eigen stukje stad. Begrenst door wegen en water. We mijmeren over het Griftpark in de zomer en zien overal 'onze' molen bovenuit torenen. Maar als je langs die denkbeeldige grens fietst, rijdt of vaart, is er aan de overkant óók veel moois te zien. Wat ligt er achter de Kardinaal de Jongweg, Blauwkapelseweg, Singel en Vecht? De Votulastkrant verruimt voor één keer haar blik en zoekt de grens op.

Mooi zou ik ze niet willen noemen, die drie kolossen van hoogbouwflats aan de overkant van de Kardinaal de Jongweg, ook wel ‘de flats aan de Van Lieflandlaan’ genoemd. Maar waarom en wanneer ze daar gebouwd zijn en hoe het is om er in te wonen, dat interesseert me dan weer wel. Ik heb een afspraak met bewoonster Willemijn in de oranje flat.

Schoon en keurig
Ik ben aangenaam verrast door de schone en keurige entree van het gebouw. Nergens afval, of graffiti en ook de lift oogt schoon en nieuw hoewel het gebouw er al ruim 40 jaar staat. De oranje vlakken aan de buitenkant zijn net opnieuw geschilderd en vanwege asbestverwijdering staat de flat nog in de steigers.

Tuindorp-West complex
De officiële naam van het gebied met de studentenflats in de meest westelijke hoek van Tuindorp is het ‘Tuindorp-West Complex’. De flats zijn gebouwd begin jaren 70 - bij groot gebrek aan studentenhuisvesting - naar een ontwerp van de Rotterdamse architect A. van Randen. De flats worden beheerd door de Stichting Studenten Huisvesting. De drie hoge flats hebben ieder 18 verdiepingen en samen met de 4 lage flats zijn er 1200 kamers in het complex. De woonunits in de flats bestaan uit drie verdiepingen. De middelste verdiepingen daarvan liggen aan de galerij. Vandaar dat je met de lift slechts 6 verdiepingen van de 18 kunt bereiken.Wonen op 14 vierkante meter
Willemijn en Marion, studenten economie en wiskunde, wonen hier nu ongeveer twee jaar. Marion in een eenheid met 4 kamers in een laagbouwflat en Willemijn samen met 9 anderen in een 10-eenheid. Ze vinden wonen op de van Lieflandlaan gezellig en redelijk rustig. De studentenkamers zijn 3,5 bij 4 meter, groot genoeg vinden ze. “Studeren en slapen is hier wel te doen,” volgens Willemijn. “Vrijwel iedere donderdag, vrijdag en zaterdag is er wel ergens een huisfeestje en dat zie je aan de vele mensen ergens op een galerij. Als het aantal bezoekers onder de 50 blijft hoef je dit niet van te voren aan te geven bij het woonbestuur. Zo’n feestje geeft weinig overlast, hoewel de bewoners uit de wijk daar vaak anders over denken. Na klachten over geluidsoverlast komt de politie de boel regelmatig even sussen.”

Adembenemend uitzicht
Marion en Willemijn nemen mij nog even mee naar de bovenste verdieping voor het adembenemende uitzicht. De hele stad aan je voeten en in de verte de witte bol van het KNMI, de kantoren van Rijnsweerd en het Casa Confetti gebouw in de Uithof. Nee, zo slecht is het niet, een studentenkamer op de van Lieflandlaan! LDR

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 5, September

Zelfbouwers in Lauwerecht
lees artikel

Wijkagent Petra van Kleef
lees artikel

Tussenschools tuinieren op de Hopakker
lees artikel

De flats aan de Van Lieflandlaan
lees artikel

Eén loket voor verbetering van de wijk
lees artikel

Klapstoelconcerten
lees artikel

Creatief met muur en verf
lees artikel

De Weerdsluis
lees artikel