Votulastkrant logo

Rubriek: Over de grens

Noordse Park

Votulast, ons eigen stukje stad. Begrensd door wegen en water. We mijmeren over het Griftpark in de zomer en zien overal 'onze' molen bovenuit torenen. Maar als je langs die denkbeeldige grens fietst, rijdt of vaart, is er aan de overkant óók veel moois te zien. Wat ligt er achter Kardinaal de Jongweg, Blauwkapelseweg, Singel en Vecht? De Votulastkrant verruimt voor één keertje haar blik en zoekt de grens op.

Noordse Park
Noordse Park


Het is snikheet. In speeltuin Noordse Park is het zwembad gevuld, er wordt druk gespetterd en geplonsd door het handjevol aanwezige kinderen. De speeltoestellen liggen er verlaten bij, niemand wil zijn billen branden op de glijbanen. Maar het is eigenlijk nooit druk in deze speeltuin. Waar in het Griftpark en Torteltuin op mooie dagen moeilijk een plekje te bemachtigen is op een bankje in - afhankelijk van het weer - respectievelijk schaduw of zon, is er in het Noordse Park altijd ruimte genoeg om neer te strijken.

ASBAKKEN OP TAFEL
Hoe komt dat? Het is een grote, uitdagende speeltuin met gezellige kippen en konijnen, vlakbij onze wijk. Je kunt er makkelijk lopend komen via de spoorbrug over het water, of fietsend langs de Vecht. Noordse Park trok tot voor kort wél een ander publiek dan eerder genoemde speeltuinen: partytenten, tafels met asbakken, scooters en Utrechtse gezelligheid kenmerkten de sfeer rondom het speelhonk. Niet iedereen houdt daar natuurlijk van. Maar de speeltuin verandert. Er zijn inmiddels veel nieuwe mensen en partijen betrokken bij het beheer en ontwikkeling van de speeltuin. Niet voor niks wordt het nieuwe logo een octopus.

NIET ELKE DAG PATAT
Vrijwilligster Olga is zeven (!) dagen per week aanwezig in de keet : de speeltuin is elke dag open, en bij slecht weer kan er ook binnen worden gespeeld. Henny, de vrijwilliger die vijf dagen per week de catering verzorgt zegt gekscherend: "Ik bak een paar keer per week patat, maar niet meer elke dag. Dat mag niet van Mevrouw Baan, want dat is niet goed voor de kinderen. Maar ze is verder niet zo heel streng hoor!" Janneke Baan van Stichting Me'Kaar verzorgt het sociale beheer van de speeltuin. "Het blijft zoeken waar de gezamenlijke noemer ligt, maar het mixt eigenlijk wel goed tot nu toe." Medebeheerders van de keet zijn de mensen van Jongerentheater Link. Zij verzorgen twee keer per week activiteiten in het speelhonk. 'Speeltheater', zo noemen Saskia en Odak van Link dat.

BUURTMOESTUIN EN BOEKENRUILKAST
In het midden van de speeltuin ligt een prachtige buurtmoestuin, die onderhouden wordt door acht buurtbewoners die twee keer per week bij elkaar komen. Beheerder Laci is de drijvende kracht achter de moestuin. Janneke: "Kinderen kunnen helpen met wieden en oogsten, of gewoon kijken. Maar de buurtbewoners verzinnen ook activiteiten, zoals kruidenboter maken van eetbare bloemen, of broodjes bakken." En dan is er nog de kersverse expositieruimte voor kunstenaars: het getransformeerde dierenverblijf in het midden van de moestuin. Daar is ook een boekenruilkast tussen de kunst te vinden. Janneke: "Dat was samen met de expositieruimte een wens van de buurtbewoners. En er komt waarschijnlijk óók nog een foodsharingkast!"

www.facebook.com/Speeltuinnoordsepark1
www.noordsepark.nl
www.jongerentheaterlink.nl
FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 4, Juni

De molen gaat weer draaien
lees artikel

Schilderen in Lauwerecht
lees artikel

Amanda zet de bloemetjes buiten
lees artikel

Noordse Park
lees artikel

Kunst in klaslokalen
lees artikel

Opgroeien rond de gasfabriek
lees artikel

25 jaar mirakeltjes in de Merelstraat
lees artikel

Het scheepstimmerwerfje aan de Gruttersdijk
lees artikel