Votulastkrant logo

Zwemmen in de Singel

Op zondag 14 juni 2015 start de eerste editie van de Utrechtse SingelSwim. Buurtbewoonster én RTV Utrecht-presentatrice Margreet van Gils (40) is een van de 750 deelnemers die straks twee kilometer door de Singel gaat zwemmen. Doel van dit evenement: geld ophalen voor meer onderzoek naar één van de grootste erfelijke spierziektes ter wereld, FSHD.

Margreet van Gils
Margreet van Gils


De SingelSwim start ter hoogte van het Griftpark in de Wittevrouwensingel en eindigt naast park Lepelenburg. Het zwemmen in een singel is natuurlijk niet hetzelfde als zwemmen in een zwembad of in goedgekeurd zwemwater: er zijn risico's verbonden aan een duik nemen in de stad. Het water is niet schoon, door het indirect lozen van rioolwaterzuiveringen in het water. Bovendien ligt er van alles verscholen onder het wateroppervlak. Het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden heeft echter beloofd om voorafgaand aan het evenement regelmatig te controleren of het water niet té vies is. Bovendien zullen een dag voor de SingelSwim scherpe fietswrakken en ander afval worden opgevist, zodat zwemmers zich niet verwonden. Margreet liet zich in elk geval niet afschrikken, en gaf zich op.

Waarom doe je mee?
"Ik woon alweer bijna twintig jaar in de Vogelenbuurt. Ik wandel dagelijks met onze hond langs de Singel, we vaarden er vroeger met ons bootje en ik heb úren langs de grachten geslenterd met maar-niet-slapende kinderen... Nu heb ik gewoon de kans erin te zwemmen, hoe leuk is dat?! Maar de belangrijkste reden is ons oudste zoontje Lieuwe. Hij is zeven en deze winter kwamen we er achter dat hij al beter kan zwemmen dan ik. Nu zwem ik ook heel beroerd, maar het was toch raar... "Mama, dan ga je toch op zwemles?" Oeps. En toen kwam de Singelswim voorbij. Goede reden om mijn zwemtechniek en uithoudingsvermogen te verbeteren! Bovendien is er ook nog eens een prachtig goed doel aan verbonden."

Vind je het geen raar idee dat je straks zowat langs de Torteltuin zwemt?
"Dat vind ik er juist zo leuk aan! Het water waar ik naar kijk als ik wandel, waar ik met de jongste zwaai naar de bootjes, waar je de jonge eendjes ziet: daar mag ik in!"Heb je wel eens eerder ergens in gracht of singel gezwommen, op een warme dag?
"Nee. Eh. Ik doe wel zo stoer, maar ik vind het ook best heel vies hoor."

Hoe train je voor zoiets?
"Oh man, dat zwemmen... Ik tijger mij iedere paar dagen een kilometer door het zwembad heen. Zoals gezegd: ik zwem slecht. Verwacht van mij dus geen fraaie borstcrawl. Ik ben begonnen met twee keer per week baantjes trekken. Gewoon volgens een trainingsschema. Eerst twintig, toen dertig, en toen heel lang veertig baantjes. Dat is een kilometer, de helft. En nu train ik sinds een week vijftig baantjes per keer. Nog wel even te gaan dus, want de SingelSwim is twee kilometer, dat zijn tachtig baantjes!"

Gaat het je wel lukken om de SingelSwim uit te zwemmen?
"Ja. Maar grote kans als dweil achteraan. Geeft niks. Ik ga voor de Olympische gedachte!"

Inschrijvingen gaan via www.singelswimutrecht.nl FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 3, Mei

Koekoekstraat fietstraat
lees artikel

Luuk Emmink, imker te Griftsteede
lees artikel

Votulast kleurt geel
lees artikel

Nijntje pleintje
lees artikel

Je haar verven met koffie
lees artikel

Fietsenwinkel Van Bunnik
lees artikel

Zwemmen in de Singel
lees artikel

De gashouder / het Griftpark
lees artikel