Votulastkrant logo

Rubriek: Wijk als werkterrein

Luuk Emmink, imker te Griftsteede

Luuk Emmink werkt als imker, midden in de stad. In 2011 volgde hij een bijencursus en in datzelfde jaar kon hij als imker bij Griftsteede aan de slag. In reactie op mijn introductie van deze rubriek antwoordt Luuk lachend: "Voor mij is het imkeren geen werk, maar een hobby. Voor de bijen is het wel hard werken!

THEELEPELTJE HONING
Zodra het boven de 12 graden is vliegen de bijen uit op zoek naar nectar. Ze hebben een actieradius van 3 kilometer, waardoor ze eigenlijk heel Utrecht als werkterrein hebben. Het is voor de bijen goed toeven in de stad. Er is een grote variatie aan bloeiende planten en bomen in tuinen, parken en singels. Gedurende de helft van hun 6 weken durende leven vliegen de bijen op en neer en verzamelen alles bij elkaar een theelepeltje honing per bij.

ZE DOEN NIETS
Naast het verzamelen van honing hebben de bijen een belangrijke educatieve rol. Ze staan centraal in de lessen 'vliegend volk' die een medewerker van Utrecht Natuurlijk geeft aan basisschoolleerlingen. "De kinderen vinden het geweldig om een kijkje te komen nemen in de bijenstal en het is heel spannend voor ze als ik de kast open maak. Ze hebben vaak het idee dat bijen steken. Zolang je rustig blijft en langzaam beweegt doen ze niets."

ZWERMVANGDIENST
Soms gaat een bijenvolk 'zwermen'. Ze verlaten dan de kast en zoeken meestal in de buurt een boom of struik waar ze zich aan nestelen. "Als je zo'n zwerm in je tuin ontdekt, kun je de 'zwermvangdienst' bellen. Het is maf hoe braaf de bijen zich dan laten vangen," aldus Luuk.HONING SLINGEREN

In september zit het harde werk er op voor de bijen en wordt de honing 'geslingerd'. Bij Griftsteede kunnen kinderen daarbij helpen. Ze mogen met een speciale vork de bijenwas van de honingraten schrapen. De raten worden daarna in een soort centrifuge rondgedraaid waardoor de honing eruit stroomt. Deze zomerhoning is het 'proefbare' resultaat van de samenwerking tussen stadsnatuur, bij en imker. SAM

Lees meer over: Griftpark

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 3, Mei

Koekoekstraat fietstraat
lees artikel

Luuk Emmink, imker te Griftsteede
lees artikel

Votulast kleurt geel
lees artikel

Nijntje pleintje
lees artikel

Je haar verven met koffie
lees artikel

Fietsenwinkel Van Bunnik
lees artikel

Zwemmen in de Singel
lees artikel

De gashouder / het Griftpark
lees artikel