Votulastkrant logo

"Schoonheid biedt troost"

Op de begane grond van het grote kunstenaarsverzamelpand aan de Gruttersdijk zit de werkplaats van grafkistenmaker Radboud Spruit. Honderden stukken - en stukjes - blank hout liggen her en der verspreid door de ruimte. Op één van de werkbanken liggen lange planken die al wat meer aan de gevreesde doodskist doen denken. Het is het atelier van een meubelmaker, maar dan anders. Over een kunstenaar die altijd met de dood bezig is.

Radboud (54) vindt zichzelf geen kunstenaar. "De uitvaartwereld heeft mij altijd wel zo gezien, ik zie mijzelf vooral als kistenmaker. Ik kwam als eerste met aparte kisten, ik ontwerp ze zelf en ik maak ze zelf." Hij maakt kisten die je moet willen en kunnen aanraken. Zacht en ongelakt. "Af en toe maak ik een nieuw ontwerp, dat heb ik nodig. Maar ik leer nog steeds van kisten die ik al heel vaak heb gemaakt. Het is heel rustgevend; die kisten zitten zó in mijn handen, hoofd en lijf. Het is soms bijna meditatie, het maken van een kist."HUILENDE MENSEN
Hij is al 14 jaar gevestigd in het pand aan de Gruttersdijk. "Als grafkistenmaker val je hier wel op, want grafkisten gaan hier in en uit, huilende mensen gaan in en uit. Dat maakt altijd wel indruk op de mensen die hier werken. Vroeger zaten er nog verschillende meubelmakers in dit pand, die zijn allemaal weg: ik ben de laatste herriemaker." De ruimtes van de vertrekkende meubelmakers nam hij erbij. "Ik heb wel eens een opslagprobleem gehad in het verleden, toen ik nog harder kon werken dan dat ik verkocht. Maar dat heb ik al heel lang niet meer." Radboud maakt kisten voor mensen uit het hele land. Over een kist doet hij een paar dagen, en meestal moet de kist ook binnen die tijd echt af zijn.

NATUURLIJK MATERIAAL
Er liggen ook balen stro op de grond. Waar is dat voor? "Ik vind stro erg mooi natuurlijk materiaal om mee te werken. Ik gebruik het in de kinderkistjes. Het is natuurlijk vreselijk als je je kind in een kist moet leggen, iets vreselijkers bestaat er volgens mij niet... Ouders vinden het een mooi idee dat hun kindje op een bedje van stro ligt. Dat biedt troost. Als je te maken krijgt met de dood moet je jezelf omringen met fijne mensen, mooie dingen. Schoonheid biedt troost, zeg ik altijd."

DICHT BIJ DE DOOD
Soms komen mensen een kist voor zichzelf uitzoeken als ze weten dat ze gaan sterven. Ze willen de kist zien en aanraken en de maker ervan ontmoeten. Radboud bezorgt zijn kisten ook regelmatig zelf bij de nabestaanden, en legt vaak samen met de familie de overledene in zijn kist. De meeste kisten komen uit een fabriek, dus is het bijzonder als de kistenmaker langskomt als iemand overleden is. Hoe is het om altijd zo dicht bij de dood te zijn? "De dood is misschien 'gewoon' geworden, maar het is wel iets heel groots. Je kunt misschien beter zeggen dat de dood heel vertrouwd voor me is geworden." FK

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 2, maart

Nieuw! Buurtteam Noordoost
lees artikel

Gastouders in de Torteltuin
lees artikel

Oscarnominatie voor buurtgenoten
lees artikel

Zijdebalenterrein
lees artikel

Andere tijden in de Pieter Nieuwlandstraat
lees artikel

Brieven worden boek
lees artikel

"Schoonheid biedt troost"
lees artikel

Het badhuis aan het Willem Van Noortplein
lees artikel