Votulastkrant logo

Rubriek: Wijk als werkterrein

Gastouders in de Torteltuin

Dag in dag uit op straat in Votulast: dan leer je de buurt wel kennen. Wat maken ze mee, de mensen die werken op de straten in onze wijk?

Mary Douma is één van de ruim 12 professionele gastouders in de wijk. Drie dagen per week vangt zij bij haar thuis vier kinderen op in de leeftijd van 10 maanden tot 4 jaar. En dat doet zij al 19 jaar.

FRISSE LUCHT
Mary is van de 3 R's: Rust, Reinheid en Regelmaat en vaste prik in het dagelijkse ritueel is het uitstapje naar de Torteltuin. "Kinderen hebben behoefte aan frisse lucht en buiten is er van alles te ontdekken." In de Torteltuin ontmoet zij andere gastouders en ouders, opa's en oma's. "Met mooi weer is het hier superdruk, terwijl je hier met regen alleen de echte diehards zult aantreffen; wij dus."

Door het hek om de Torteltuin heen is deze speeltuin favoriet bij de gastouders. Tegenwoordig trekt de Torteltuin zelfs (gast-) ouders van buiten de stad. "Al jaren ontmoet ik hier twee collega-gastouders uit de wijk. We wisselen ideeën en ervaringen uit en we lunchen met het hele spul in de Torteltuin. Soms gaan we ook wel naar het Griftpark, maar dan alleen voor de dieren of de binnenspeelruimte want voor onze kleintjes is de speeltuin daar te gevaarlijk."VERLENGSTUK VAN DE OPVOEDING
Hoe kwam ze eigenlijk op het idee om gastouder te worden? "Als thuisblijfmoeder zocht ik een speelkameraadje voor mijn jongste die nog niet naar school ging en van het een kwam het ander," vertelt Mary. "Toen ik me in 2002 aansloot bij een professioneel gastouderbureau zag ik het eigenlijk pas als beroep. Ik vind het bijzonder dat een kind onvoorwaardelijk voor je gaat en ik vind het mooi dat ik een verlengstuk kan zijn van de opvoeding en er samen met de ouders voor kan zorgen dat er weer een stevig mensje de nieuwe stap kan zetten in zijn/haar leven, naar de basisschool."

Er blijkt in al die jaren dat ze gastouder is niet veel veranderd in de wijk en Torteltuin, volgens Mary. "Wij als gastouders worden natuurlijk ieder jaar wat ouder, maar omdat we steeds weer een nieuwe lichting kinderen hebben, blijven we jong!" LDR

Lees meer over: Kinderen Torteltuin

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 2, maart

Nieuw! Buurtteam Noordoost
lees artikel

Gastouders in de Torteltuin
lees artikel

Oscarnominatie voor buurtgenoten
lees artikel

Zijdebalenterrein
lees artikel

Andere tijden in de Pieter Nieuwlandstraat
lees artikel

Brieven worden boek
lees artikel

"Schoonheid biedt troost"
lees artikel

Het badhuis aan het Willem Van Noortplein
lees artikel