Votulastkrant logo

Brieven worden boek

Een brievenboek. Een boek als resultaat van een jarenlange briefwisseling tussen twee vriendinnen: Waarover wij schreven. Brieven over het ouder worden, geloof, reizen, muziek en literatuur. Brieven die volgens Votulastbewoonster Elly de Vries (1940) een boek móesten worden: "Door een brief te schrijven graaf je in jezelf en komen er andere zaken naar boven dan in een gesprek. En na enkele jaren brieven schrijven, dachten we: dit moeten we uitgeven."Elly en haar vriendin Ine van Wijck beschrijven dat ouder worden meer is dan het verstrijken van tijd. Het is ook een proces waarbij de kern rijker en wijzer overeind blijft. "We nemen onze lezers mee in dagelijkse bezigheden en knopen daar beschouwingen over geloof, muziek, filosofie en dichtkunst aan vast. Ik als schrijver en Ine als dichter, twee vrouwen in de derde levensfase die in korte brieven terugkijken op het leven. Voor het boek hebben we de brieven van Ine en mij ontdaan van franje en geordend op thema."

WEG VAN DE WERELD
Het boek is Elly's eerste non-fictieboek. Eerder schreef ze zes romans, voor volwassenen en jongeren. "Dit boek maken was een leuke ervaring, omdat het vanzelf ontstond. Het is het eerste boek waarbij ik me tijdens het schrijven voortdurend bewust bleef van mezelf. Fictie schrijven is weg zijn van de wereld. Dan ga ik aan het werk en kom anderhalf uur later tot de ontdekking dat ik honger heb. Dat verdwijnen in een andere wereld, ervaar ik weer bij het schrijven van mijn zevende roman, een levensverhaal over een vrouw in honderd hoofdstukken. Die vrouw in het boek bestaat echt voor mij. Soms loop ik zelfs te mopperen op haar, dat ze dat nou zo doet! Dan loop ik me zo te ergeren dat ik even een blokje om moet."

POT KOFFIE
Ik heb me altijd verzet tegen schrijven, als 'dochter van...' (Anne de Vries, schrijver van 'Bartje', red.). Als puber wilde ik helemaal niet schrijven en toen ik ging werken, stortte ik me met hart en ziel in het onderwijs. Pas toen ik 47 was begon ik te schrijven, als eerste een kort verhaaltje dat ik maakte tijdens een saaie vergadering. Het verslag van een teamvergadering kreeg de vorm van een column en toen kon ik niet meer stoppen. Heerlijk. 's Ochtends loop ik met een glimlach en een pot koffie naar mijn bureau. Schuif ik alles opzij, open mijn document en denk: 'Ah, ik ben daar al.'"

Het boek is te bestellen bij www.boekscout.nl. NVDH

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2015 no. 2, maart

Nieuw! Buurtteam Noordoost
lees artikel

Gastouders in de Torteltuin
lees artikel

Oscarnominatie voor buurtgenoten
lees artikel

Zijdebalenterrein
lees artikel

Andere tijden in de Pieter Nieuwlandstraat
lees artikel

Brieven worden boek
lees artikel

"Schoonheid biedt troost"
lees artikel

Het badhuis aan het Willem Van Noortplein
lees artikel