Votulastkrant logo

Vrijwilliger in de wijk

Ab Kools, Voorzitter Wijkraad Noordoost

Veel activiteiten in de wijk worden gedaan door vrijwilligers. Wie zijn dat en waarom doen ze dit werk? Deze keer: Ab Kools, voorzitter van de Wijkraad Noordoost.

"De wijkraad bestaat uit wijkbewoners. Wij zijn geen onderdeel van de gemeente!" Ab Kools praat met verve over het werk dat de wijkraad verricht. "In de wijkraad zitten gewone mensen die zich graag inzetten voor de buurt. Wij willen iets bijdragen aan de buurt omdat we de leefbaarheid van de woonomgeving van belang vinden. We spreken de gemeente aan en geven de mensen uit de buurt een stem."
onder de norm
De leden van de raad richten zich op eigen thema's. "We richten ons bijvoorbeeld op verkeer, herinrichting en veiligheid. De wijk Noordoost is bijzonder binnen Utrecht. De wijk is heel gewild, scoort goed op leefbaarheid maar zit onder de norm voor de hoeveelheid groen. Dat blijven we aankaarten en we zijn er alert op dat er bij ontwikkelplannen ruimte komt voor groen."

ogen en oren
"We houden ook onze ogen en oren open. Zo waren we onlangs bij een avond waar vijftig bewoners waren afgekomen op de bijeenkomst over plannen voor een verslavingshostel aan de Wittevrouwensingel. We peilen de stemming en bieden de bewoners onze diensten aan door onder andere contact te leggen met de woordvoerders en mensen bij de gemeente."

splitsen
Soms boekt de raad ook op het gebied van regelgeving successen. Ab: "Onlangs hebben we er met andere Utrechtse wijkraden voor gezorgd dat het moeilijker wordt om woningen te kopen en vervolgens te splitsen in kleine appartementjes. Dat speelt ook in Tuinwijk en het komt de leefbaarheid in de straat niet ten goede."

wijkraadpleging
De Wijkraad Noordoost telt nu veertien leden, drie van hen zijn afkomstig uit Votulast. Ab woont zelf in Tuindorp. "Het is toeval dat er nu weinig mensen zijn uit Votulast. We kunnen nog twee leden gebruiken, dus mensen hier uit de wijk zijn welkom." En er staat nog een leuke klus te wachten. "We houden ieder jaar een wijkraadpleging. Vorig jaar ging dat over duurzaam wonen. Het thema voor dit jaar moeten we nog bepalen, we staan open voor tips." NVDH

Reacties

Idee: verkeer en vervuiling?
door Cees de Vreede op zaterdag 12 maart 2011 om 21:47

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 2, maart 2011

Veilige buurten door DNA?
lees artikel

Een kaartclub
lees artikel

Webwinkel voor wielrenkleding
lees artikel

De Vogelenburcht: het laatste krakersnest van Votulast
lees artikel

"Het gaat om de verwondering, niet om het weten"
lees artikel

De Zwaluwstraat
lees artikel

Ab Kools, Voorzitter Wijkraad Noordoost
lees artikel

Topper uit Tuinwijk
lees artikel