Votulastkrant logo

Rara wat gebeurt daar...?

Wat gebuert er in de St.Josephkerk aan de Draaiweg?

Bij de molen haal je gehakt en bij de fietsenmaker plakken ze je band. Maar er zijn ook plekken in de wijk waarvan je écht niet weet wat daar gebeurt, en waar je minder snel naar binnen stapt. De Votulastkrant gaat je in deze rubriek voor. Deze keer: de St.Josephkerk aan de Draaiweg.

"Wat hier gebeurt? Nou, er wordt hier gedoopt, getrouwd en begraven. Al 113 jaar lang," vertelt Rogér van Dijk. Hij is van huis uit organist en voorzitter van de locatieraad, die het beheer van de St.Josephkerk verzorgt.

midden in een weiland
Vroeger was de kerk het middelpunt van het dagelijks leven. Omdat de stad snel groeide, werd telkens aan de rand van de stad een nieuwe kerk gebouwd. Tijdens de bouw van de kerk in 1901, lag de rand van de stad aan de Zaagmolenkade. De eerste jaren lag de St.Josephkerk dus in een weiland. Later werd de stad eromheen gebouwd. pronkstuk Het pronkstuk van de kerk is het orgel. Het is van Duitse makelij en gebouwd in 1872. Het is dus ouder dan de St.Josephkerk zelf. Toen de kerk net klaar was, kreeg het in eerste instantie een tweedehands orgel. In 1919 was er voldoende geld ingezameld om een ander orgel te kunnen kopen. Ook dat werd een tweedehandsje - uit een protestantse Duitse kerk. Het miste de oorspronkelijke frontpijpen (die waren in de Eerste Wereldoorlog omgesmolten tot munitie) en werden vervangen door goedkopere varianten.

monument
Toch is het zo'n bijzonder orgel dat het een Rijksmonument is. Van orgelbouwer Friedrich Meyer bestaan nu nog twee orgels. En dat in de Josephkerk is na een uitgebreide restauratie in 2010 veruit in de beste staat. "De klank van dit orgel is heel bijzonder, steviger en kleurrijker dan orgels in veel
andere katholieke kerken."

terugloop
"Tegenwoordig is het alleen nog druk in de kerk tijdens de Herdertjesviering en de Carnavalsmis. Net als andere kerken loopt het aantal leden terug. Vroeger zaten er zo'n 500 mensen in de kerk, nu wonen gemiddeld 50 mensen de wekelijkse mis bij. Die zitten daar wat verloren. Daarom hebben we het interieur van de kerk wat sfeervoller gemaakt."

afscheid
Helaas moeten we waarschijnlijk afscheid nemen van de kerk aan de Draaiweg. Het parochiebestuur heeft besloten dat 5 van de 6 kerken van de parochie gesloten zullen worden. Rogér heeft dit twee weken voor ons gesprek gehoord en is er kapot van. "We hebben met alle vrijwilligers altijd zo ons best gedaan om dit erfgoed te behouden en goed te beheren. Nu wordt dat uit onze handen genomen terwijl het bestuur nog niet over de toekomst van het gebouw heeft nagedacht. Op welke termijn dit zal gebeuren is nog niet duidelijk. Maar hopelijk krijgen we de tijd om een goede bestemming te zoeken voor het gebouw."

Wilt u een kijkje nemen in de St.Josephkerk? Elke zondag is er een mis om 9.30 uur. De Herdertjesviering is op maandag 24 december om 16.30 uur, en om 21.00 uur is de Nachtmis. Zie ook www.draaiwegkerk.nl MT

Lees meer over: Historische panden Staatsliedenbuurt

Reacties

Ondakns dat ik nauwlijks in de kerk kom zou ik het geen goed idee vinden dat de kerk sluit. En mocht dat perse moeten dan is het belangrijk dat er in de kerk het zelfde soort dingen gebeuren als bijeen komsten om te herdedenken, gedenken en te beseffen dat er meer is. Dat het een plek blijft waar mensen samen komen, elkaar ook steunen en samen vieren!

vriendelijke groeten maria
door maria op woensdag 24 december 2014 om 07:28

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no.6, december

Votulastkrant zoekt redacteur, bezorgcoördinator en webredacteur!
lees artikel

Start buurtcoöperatie Wederzijds
lees artikel

Zandbakkwaliteit
lees artikel

De wonderlijke wereld van CircusPatz
lees artikel

Nieuwe Dr.Bosschool bijna klaar!
lees artikel

Fit en vrolijk de winter door
lees artikel

Wat gebuert er in de St.Josephkerk aan de Draaiweg?
lees artikel

Leuk straatinitiatief: Minibieb
lees artikel

Fokke is de baas
lees artikel

Ladder
lees artikel