Votulastkrant logo

Wijkverhalen

De wonderlijke wereld van CircusPatz

Een grauwe deur door aan de Gruttersdijk, de eerste gang rechts en dan twee trappen op: daar, verstopt aan je linkerhand, bevindt zich de wonderlijke wereld van Circus- Patz. Een ruimte geverfd in bonte kleuren, met eindeloos veel boeken, plastic dieren, wereldbollen, knikkers en schelpen. Een plek waar je fantasie met je aan de haal gaat en waar je je in een andere wereld waant. In deze ruimte worden dan ook vele verhalen geboren, geschreven door CircusPatz of door deelnemers aan workshops die in dit verhalenlaboratorium hun eigen verhalen maken.
Patz
Patz

Spin in het web is Patz van der Sloot. Zes jaar geleden begon hij met CircusPatz nadat hij de reclamewereld waarin hij werkte vaarwel had gezegd. "Ik hou van het bedenken van verhalen. In alles zit een verhaal voor mij, er komen altijd nieuwe verhalen op in mijn hoofd." Al die losse ideeën werkt Patz uit tot een zogenaamde 'outline'. In deze ruwe schets staat beschreven hoe de verhaalwereld er uit ziet. Waarom de hoofdpersoon in die wereld leeft, wat de regels van die wereld zijn, waar de mensen in wonen, hoe ze daar terecht zijn gekomen, wat je ziet als je in die wereld naar boven kijkt. Alles wat relevant is om een verhaal in die wereld te kunnen schrijven. Als de outline staat, formeert Patz een team dat met het verhaal aan de slag gaat: een auteur, een vormgever, een illustrator, alles wat een verhaal kan vragen.

verzot op verhalen verzinnen
Patz: "Mijn verhalen beschouw ik niet als mijn 'kindjes', daarom vind ik het ook niet moeilijk om ze uit handen te geven aan een auteur of illustrator. Of ze zelfs te laten verbouwen tot een filmscript. Ik ben verzot op het proces van het creëren van een verhaal. Op deze manier kan ik iedere keer opgaan in dat proces!" Ideeën doet Patz overal op. Als hij door de stad fietst, als hij iets hoort, op vakantie is, zelf iets beleeft. De ideeën die hij opdoet, noteert hij per verhaal in een nieuw boekje waarna hij verder bouwt aan de wereld waarin het zich afspeelt. Nadat een idee een paar jaar op de plank is 'gerijpt', gaat Patz er weer mee aan de slag.

avontuur en verwondering
In alle verhalen van CircusPatz spelen avontuur en verwondering een grote rol. "Ik wil dat kinderen zich kunnen verwonderen, zich verbazen over de wereld om hen heen. Onze samenleving is zo aangeharkt en doordat we alles weten, is er weinig ruimte voor fantasie. Terwijl dat zo heerlijk is! Mijn droom is dat mensen mijn verhalen gaan meemaken, beleven. Dat ze tijdelijk in een andere wereld zijn."

film en onderwijs
De verhalen van CircusPatz worden niet alleen in boekvorm uitgegeven. Sommige verhalen worden verfilmd, zoals het verhaal van Villa Willemina. Daarnaast is Patz momenteel ook bezig met het onderwijs. Een van de projecten die daaruit voortkwam is een samenwerking met een educatieve uitgever. En voor de toekomst? Patz droomt van het theater en stiekem ook van een eigen boekwinkel.

De boeken van CircusPatz zijn niet in alle winkels
verkrijgbaar, kijk op: www.circuspatz.nl GM

Lees meer over: Kinderen Lauwerecht

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no.6, december

Votulastkrant zoekt redacteur, bezorgcoördinator en webredacteur!
lees artikel

Start buurtcoöperatie Wederzijds
lees artikel

Zandbakkwaliteit
lees artikel

De wonderlijke wereld van CircusPatz
lees artikel

Nieuwe Dr.Bosschool bijna klaar!
lees artikel

Fit en vrolijk de winter door
lees artikel

Wat gebuert er in de St.Josephkerk aan de Draaiweg?
lees artikel

Leuk straatinitiatief: Minibieb
lees artikel

Fokke is de baas
lees artikel

Ladder
lees artikel