Votulastkrant logo

Start buurtcoöperatie Wederzijds

Buurtbewoners in de wijk Noordoost zijn een netwerk begonnen met als doel elkaar te helpen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Deze buurtcoöperatie heeft de naam Wederzijs gekregen. Het idee, een tussenvorm tussen burenhulp en mantelzorg, is er nu, en over de praktische uitvoering moeten de leden straks zelf gaan beslissen.

Buurtcoöperatie in oprichting
Buurtcoöperatie in oprichting

Woensdag 19 november was de officiële oprichting van de vereniging. De kennismakingsborrel die al eerder plaatsvond is voor de gezelligheid en om verder kennis te maken met elkaar en ideeën uit te wisselen. Christel Terwiel, initiatiefneemster van de coöperatie en voorzitter: "Er is nu een voorlopig bestuur. Want het bestuur wordt door de leden gekozen, alleen die zijn er nu nog niet." Wel zijn er 45 aspirantleden die tijdens een eerste bijeenkomst in september hun interesse hebben getoond. Die zullen de 19e de diensten die ze willen bieden presenteren, en de hulpvragen die de leden hebben. Maar die vragen zijn er nog niet veel.

vraagverlegenheid
"Er is vraagverlegenheid," legt Christel uit. "Mensen vinden het moeilijk om om hulp te vragen. Maar door lid te zijn van Wederzijds investeer je in de toekomst; later kun je een beroep doen op mensen in de vereniging, je bouwt een netwerk op. De leden zijn allemaal belanghebbenden die het nut van de coöperatie voor zichzelf ook inzien." Vragen die er nu liggen gaan bijvoorbeeld om het organiseren van een telefooncirkel, en een gezin met kinderen dat op drukke dagen graag kook-hulp zou willen.

aspirant-leden
De mensen op de kennismakingsborrel kennen de coöperatie via een bericht in de lokale krant, of via-via. Elga woont in Lauwerecht en is ooit eens bij een bijeenkomst voor ouderen van de gemeente geweest, via die weg werd ze ook voor dit initiatief benaderd. "Ik ben wel nieuwsgierig naar de doelstelling. Ik hoorde dat je lid kan worden vanaf 18 jaar, dat is een verrassing, maar leuk, lijkt me prima." Oud-bibliothecaresse Renée hoorde van het initiatief van iemand uit haar koor 't Verzetje. Carlo vertelt over hun eettafel in Tuindorp: "Op die manier weet je ook van elkaar wat er speelt." Hessie uit Tuinwijk heeft nu nog geen hulp nodig, vertelt ze. "Maar dat kan natuurlijk veranderen." Ze wil graag weten wat Wederzijds precies gaat doen.

trekkracht
Dat er nu nog niet zoveel vraag is, is geen probleem, aldus Christel. Het is belangrijk nu aan een netwerk te bouwen, zodat wanneer er wel een vraag is, er een netwerk is dat met oplossingen kan komen. De gemeente ondersteunt het project met subsidie. "Dit soort zorginitiatieven passen in de nieuwe ontwikkeling van de overheid die steeds meer verantwoordelijkheden afstoot," zegt Christel. Wijk&Co biedt ondersteuning in persoon van Reilif Bonse als sociaal makelaar, vergaderruimte in buurtcentrum De Leeuw en verzorgt een deel van de pr. Hanneke Lommen is penningmeester en is
ook benieuwd hoe alles verder gaat verlopen: "We moeten zien of er voldoende trekkracht is om het verder uit te bouwen. Hoe krijg je het specifiek, en zijn er voldoende mensen die blijven trekken?"

Meer informatie: www.wederzijds.net / info@wederzijds.net MV

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no.6, december

Votulastkrant zoekt redacteur, bezorgcoördinator en webredacteur!
lees artikel

Start buurtcoöperatie Wederzijds
lees artikel

Zandbakkwaliteit
lees artikel

De wonderlijke wereld van CircusPatz
lees artikel

Nieuwe Dr.Bosschool bijna klaar!
lees artikel

Fit en vrolijk de winter door
lees artikel

Wat gebuert er in de St.Josephkerk aan de Draaiweg?
lees artikel

Leuk straatinitiatief: Minibieb
lees artikel

Fokke is de baas
lees artikel

Ladder
lees artikel