Votulastkrant logo

Verhalen van de straat

De Zwaluwstraat

De redacteuren van de Votulastkrant gaan verhaal halen in hun eigen straat. Deze keer: de Zwaluwstraat

Toen mijn vriend en ik op zoek waren naar een huis, keken we rond in heel Utrecht Noord-Oost, omdat Noord-Oost gewoon de mooiste wijk van Utrecht is. De Vogelenbuurt viel, net als Wittevrouwen, al snel af door de huizenprijs en de vaak kleine buitenruimte. Hoewel die eerste buurt ons wel heel leuk had geleken. We kwamen namelijk van de Otterstraat (Pijlsweerd) en wilden, als twee biologen zijnde, wel weer in een straat met een dierennaam wonen. Gek genoeg
lukte dat toch: uiteindelijk streken we neer in de Zwaluwstraat in Tuinwijk. Vrienden die ons kwamen bezoeken na de verhuizing reden steevast rondjes door de Vogelenbuurt, en belden ons na minutenlang zoeken 'waar nou toch de Zwaluwstraat was'.

Het raadsel van de vogelnaam in Tuinwijk heeft ons jaren geboeid voordat ik op het idee kwam om een collega van de monumentenafdeling van de gemeente om informatie te vragen. Zij kwam met een prachtig verhaal dat ik u niet wil onthouden. Over hoe vogels ooit verder vlogen dan de Adelaarstraat. Rond 1900 bestond Tuinwijk nog niet. Op de kaart is te zien dat de drie overige wijken van Votulast wel al waren gebouwd, maar dat Tuinwijk nog vooral weiland was. De Vogelenbuurt is gebouwd vóór de woningwet, met veel particuliere bouw. Rondom boerderij de Koekoek, een toenmalig centraal punt in de Vogelenbuurt, kregen de huizen allemaal vogelnamen. De meeste woningen verrezen langs oude wegen en waterlopen zoals de Draaiweg en het Zwarte Water. Tot aan de Eerste Wereldoorlog bleef het zo. De Vogelenbuurt eindigde dus niet ten zuiden van de Adelaarstraat, maar liep in een klein puntje omhoog. De noordelijke grens van de Vogelenbuurt was de Zwaluwstraat, met aan het oosten de Zaagmolenkade en ten westen de Kwakeldijk. Wat zegt u? Ja, de Kwakeldijk, zo heette die weg in 1900.

Na de Eerste Wereldoorlog ontstond een andere bouwstijl, een nieuw stratenplan met een voorbedachte visie en werd de nieuwe buurt volgens een vast stramien opgezet. En veranderde de naam van de Kwakeldijk in de Van der Mondestraat. De nieuwe wijk, vanwege de stedenbouwkundige opzet, werd Tuinwijk genoemd, en de straten kregen namen die niks meer met vogels te maken hebben. En zo is onze straat inmiddels omringd door andere dan vogelnamen. Voelen we ons nu een vreemde eend in de bijt? Nee, eigenlijk hebben we twee buurtjes in één straat. En als nieuwkomer in Noordoost voelen we ons daarom de (winter)koning te rijk! BR

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

no. 2, maart 2011

Veilige buurten door DNA?
lees artikel

Een kaartclub
lees artikel

Webwinkel voor wielrenkleding
lees artikel

De Vogelenburcht: het laatste krakersnest van Votulast
lees artikel

"Het gaat om de verwondering, niet om het weten"
lees artikel

De Zwaluwstraat
lees artikel

Ab Kools, Voorzitter Wijkraad Noordoost
lees artikel

Topper uit Tuinwijk
lees artikel