Votulastkrant logo

Rara wat gebeurt daar...?

De Gamebox

Bij de molen haal je gehakt en bij de fietsenmaker plakken ze je band. Maar er zijn ook plekken in de wijk waarvan je écht niet weet wat daar gebeurt, en waar je minder snel naar binnen stapt. De Votulastkrant gaat je in deze nieuwe rubriek voor. Dit keer: De Gamebox in het Griftpark.
Wat gebeurt er in die box?
Wat gebeurt er in die box?

In de vorige krant nam ik tijdens de speelplekcheck de skateboardbaan onder de loep. Na afloop van dat interview trok het kleine vierkante huisje waar mijn fiets tegenaan stond de aandacht. Geen bordje te zien, maar wel een deur, dus er zal zich binnenin wel 'iets' bevinden. Maar wat?

skateboard, tennis en muziek
Na wat rondvragen en googlen blijkt het de Gamebox te zijn die in het beheer is van Stichting JoU (Jongerenwerk Utrecht). Twee dagen later heb ik afgesproken met Abdellatif Bali, jongerenwerker bij JoU, in de Gamebox. Ik sta in een keukentje met daarnaast een hok vol sport- en spelmateriaal, zoals skateboards, ballen en tennisrackets. De helft is uitgeleend aan de jongeren die buiten aan het skaten en basketballen zijn onder begeleiding van stevige hiphopmuziek.

meer dan uitleen
Abdellatif legt uit dat de Gamebox een uitleenplek is van sport- en spelmaterialen voor jeugd ouder dan 13 jaar. "Ja, we lenen spullen uit, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. De Gamebox is een middel om met jongeren in contact te komen. En dan met name jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken."

contact leggen
Het Griftpark is een belangrijke ontmoetingsplek voor jongeren uit allerlei buurten in Utrecht. Het is een groot park waar je makkelijk anoniem kunt zijn. Voor JoU is de Gamebox een manier om vrijetijdsbesteding aan te bieden en om met jongeren contact te leggen. Abdellatif vult aan: "Vooral met jongeren die overlast of troep veroorzaken willen we in contact komen. We stappen op ze af en gaan het gesprek aan, want in veel gevallen zijn het jongeren met een verhaal en hebben ze een steuntje in de rug nodig. Soms zijn er problemen thuis, op school of werk of hebben ze problemen met drugs of alcohol. JoU kan in dat geval begeleiding bieden. JoU moet laagdrempelig zijn, we leggen niets op en we oordelen niet te snel. Jongeren moeten het zelf willen. Wel proberen we mee te gaan in hun belevingswereld en vanwaaruit een vertrouwensband op te bouwen en dat gaat nou eenmaal makkelijker tijdens een potje basketbal. We kennen bijna iedereen hier. Willen ze meer begeleiding dan komen ze terecht bij een interne begeleider van JoU of bij een andere instantie waar JoU mee samenwerkt, zoals Victas in het geval van verslaving."

Ik ben onder de indruk van het werk van Abdellatif en kijk nog eens goed naar de jongeren die op dat moment aan het skaten en basketballen zijn. Ik vraag me af wat hun verhaal is.
Meer weten? Kijk op www.jou-utrecht.nl AD

Lees meer over: Griftpark

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 5, september

Onrust rondom bouw Schermerhornstraat
lees artikel

Wat is de beste voetbalplek?
lees artikel

Schrijfster draagt boek op aan buurtgenoot
lees artikel

De Gamebox
lees artikel

Rio de Bio werft leden
lees artikel

Dag Biebelebons
lees artikel

Waakzaamheid in Votulast
lees artikel

De hengelaar
lees artikel