Votulastkrant logo

Onrust rondom bouw Schermerhornstraat

In juli viel er een wijkbericht op de deurmat dat voor aardig wat onrust zorgde in de buurt Lauwerecht Noord: in plaats van groen komt er een woonvoorziening voor verstandelijk beperkten met psychische problemen aan Schermerhornstraat en Oudlaan. Bewoners maakten inmiddels bezwaar bij de gemeente. Ze vrezen voor een aanzienlijke achteruitgang van sociale veiligheid en woongenot wanneer het plan doorgang vindt.

De Schermerhonstraat
De Schermerhonstraat


Tijdens de door de gemeente georganiseerde informatiebijeenkomst in Buurtcentrum De Leeuw liepen een aantal bewoners al geëmotioneerd weg omdat ze zich niet gehoord voelden. Het bestemmingsplan is volgens de buurtbewoners plotsklaps aangepast zonder dat ze daarbij betrokken
zijn. De gemeente laat echter het volgende weten: "In het Masterplan Talmalaan van oktober 2011 is de locatie aan de Schermerhornstraat al opgenomen als locatie voor de bouw van een appartementengebouw. Omdat het hier grond van de gemeente betreft - en dus geen eigendom van Mitros - is in het Masterplan aangegeven dat de gemeente zich nog beraadt hoe de grond zal worden verkocht." Koper wordt projectontwikkelaar Plané. Dit voorjaar meldden zij aan de gemeente dat zij het aandurven om starterswoningen te ontwikkelen in combinatie met woningen voor zorginstelling Amerpoort, die nu nog in Lunetten gehuisvest is.

water en groen
Het buurtcomité Lauwerecht Noord laat weten dat de gemeente zich juist zou inspannen om het gebied groener te maken en eventueel het water van de Pellecussengracht verder door te trekken richting Schermerhornplein. Met de huidige bouwplannen lijkt van deze voornemens niets meer terecht te komen. Het gebied wordt er niet veiliger op wanneer er aan de Oudlaan geen woningen op de begane grond komen, maar een ingang van een parkeergarage. Bovendien wordt het gebouw een verdieping hoger dan afgesproken. En waarom kunnen er eigenlijk geen woningen worden gemaakt van al die leegstaande kantoren in de directe omgeving? De gemeente: "Amerpoort is vrij om een locatie voor hun huisvesting te kiezen. Zij kiezen voor nieuwbouw omdat hun ervaring uitwijst dat de kosten van transformatie hoger zijn dan nieuwbouw. Denk aan isolatie-, indeling- en brandvoorschriften."

overlast
Ook de doelgroep waarvoor gebouwd wordt stuit op weerstand. Een bewoonster van de Goeman Borgesiuslaan - die liever anoniem wil blijven: "Ik maak me eerlijk gezegd meer zorgen over de overlast die de toekomstige bewoners misschien met zich meebrengen. In de straat wonen nu al criminele figuren die nare mensen aantrekken. Ik ben bang dat het straks een komen en gaan is van vage types." Volgens de gemeente is deze angst ongegrond. In reactie: "De toekomstige bewoners hebben een licht verstandelijke beperking en hebben structuur en regelmaat nodig die door de 24-uurs begeleiding wordt gegeven. Soft en/of harddrugsgebruik in of bij de woning wordt niet getolereerd. De komst van deze bewoners zal niet leiden tot toename van (drugs)overlast."

afwachten
De reacties van omwonenden zijn na de zomervakantie aan het college van burgemeester en wethouders voorgelegd. Het college besluit dan of zij een bestemmingsplanwijziging voor deze locatie wil toestaan en onder welke voorwaarden. Hierbij zal een afweging worden gemaakt in het belang van de stad Utrecht, waar ook plaats voor deze doelgroep dient te zijn. FK

Lees meer over: Staatsliedenbuurt

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 5, september

Onrust rondom bouw Schermerhornstraat
lees artikel

Wat is de beste voetbalplek?
lees artikel

Schrijfster draagt boek op aan buurtgenoot
lees artikel

De Gamebox
lees artikel

Rio de Bio werft leden
lees artikel

Dag Biebelebons
lees artikel

Waakzaamheid in Votulast
lees artikel

De hengelaar
lees artikel