Votulastkrant logo

Oogsten in de buurtmoestuin

"Veel mensen hebben een tuin, maar doen er niks mee. Dat is natuurlijk zonde." Esther van Keulen (29) is samen met Annemiek Vlaming van Stichting WADT (Werken Aan De Toekomst) initiatiefneemster van een buurtmoestuin in Buurland. "Het gaat er niet om dat we straks dertigduizend zakken courgettes gaan krijgen, maar om verwaarloosde tuinen op te knappen, en om samen voor langere tijd ergens aan te kunnen werken."

eigenlijk gesloopt zouden gaan worden. Vooral de geschakelde achtertuinen van de flats grenzend aan de Nolenslaan vormen een kleurrijke plek. Zo staat er een ingenieuze zelfgebouwde kas, waarin water stroomt met vissen waarbij de vissenpoep als mest dient voor de plantjes en het water daardoor weer gezuiverd wordt. Echt waar. Verder vind je er kunstwerken, kippen en binnenkort dus
tomaten, aubergines, venkel en courgettes in de moestuinen.

groenten in de voortuin
Het 'moestuinproject' pakt verwaarlozing aan, en verandert tuinen waar echt niks mee gedaan wordt in moestuinen waar ook bewoners zonder tuin van kunnen profiteren. Een volkstuintje als het ware, maar dan lekker dichtbij. De tuinen worden overigens niet aan iemand 'gegeven': iedereen die zin heeft om in een moestuin aan de slag te gaan is welkom om zich aan te melden en deelt uiteraard ook mee in de oogst. Het is nu nog maar één tuin overigens: Esther hoopt er nog twee tuinen bij te krijgen, én de flinke voortuinen aan de Troelstralaan. "Daarmee willen we de mogelijke kloof verkleinen tussen de bewoners van de nieuwbouw en Buurland. Door die voortuinen erbij te betrekken wordt het allemaal wat toegankelijker voor die buren."

manshoog onkruid
Naast de moestuin ligt een tuin zoals deze er eerst ook uitzag: een woud van manshoog onkruid. De huurder van deze tuin is helaas nog niet om. Esther: "Je kan het natuurlijk ook niet afdwingen om mee te doen. We hopen een beetje dat het helpt als ze zien hoe de moestuin werkt, en hoe weinig ze er zelf eigenlijk aan hoeven te doen." Esther en Annemiek zijn aan het onderzoeken of ze misschien wat ondersteuning kunnen krijgen van de gemeente. "Maar ondertussen zijn we gewoon begonnen. Er was laatst een grote Buurland opruimactie met afvalcontainer, dus het grofvuil uit de tuin konden we gelijk kwijt. Een paar dagen daarvoor zijn we begonnen met het leegtrekken van de tuin. Zevenblad, distels: dat was alleen al een kruiwagen of acht. Na de opruimactie hadden we gelijk materiaal om mee te werken. Kijk, die gekleurde latjes die we hebben gebruikt zijn bijvoorbeeld onderdelen van Stef de Stuntpiloot, die voor ons jaarlijkse festival was gebouwd."

limonade
"Het mooie is dat je meteen meer bewoners leert kennen. Zondag waren we bijvoorbeeld aan het spitten, toen er meisjes langs liepen die ook wel wilden helpen. Toen kwamen ze met een kan limonade en hebben we met zijn allen nog een paar uur gespit en gewied."

Meedoen? Kijk ook op de facebookpagina van Buurtuin groenteland: https://www.facebook.com/pages/Buurtuin-groenteland/ 494794853979961 FK

Lees meer over: Duurzaamheid en milieu

Reageer

Met onderstaand formulier kunt u reageren op dit artikel. Alle velden zijn verplicht. Uw e-mailadres verschijnt niet op de site. Na het versturen van uw reactie ontvangt u een e-mail met daarin een link. U moet op die link klikken om de reactie op de site te laten verschijnen.

Reactie
Uw naam
Dit veld niet invullen!
Uw email
uw e-mailadres verschijnt niet op de site
 

Zoeken in votulastkrant.nl

Ook in deze krant

2014 no. 4, juli augustus september

Staatsliedenbuurt 60 jaar!
lees artikel

Curbs, ollies, pools en spines
lees artikel

Voor alles wat vaart en rijdt
lees artikel

Tunnel slaat brug
lees artikel

De Koninkrijkszaal aan de Weerdsingel Oostzijde
lees artikel

Oogsten in de buurtmoestuin
lees artikel

Klapstoelconcerten
lees artikel

zzzoemmm
lees artikel

Votulastladder
lees artikel